Българският лекар, който прави 3D импланти за хора и животни

Ако все още някой не е убеден в изумителните способности и приложения на 3D принтирането в нашия бит, то тогава вероятно тази история ще преобърне напълно представите му.

Още повече, че главният герой в нея е български лекар – д-р Ваньо Везиров, който създава компания. Тя е наречена „OS implants” и чиято предмет на дейност е  проектирането и създаване на … човешки или животински кости (3D импланти). Със сигурност всеки от нас може да си представи каква революция е това в областта на медицината и колко огромни ползи за здравето ни ще донесе. Но нека започнем отначало.

Вдъхновението споходило д-р Ваньо Везиров преди година, когато случайно пред очите му попада статия, в която се разказва за 3D принтиране на първите костни модели, които след това се използват при хирургични интервенции. Тъй като и преди това лекарят има интереси в тази област, решава да приложи на практика тази идея и в България.

Така той се превръща в един от пионерите на родна земя, занимаващи се с 3D принтиране на кости.

Неговата компания „OS implants” вече създава успешно различни персонизирани 3D импланти за нуждите на хуманитарната и ветеринарната ортопедия. 

Когато пациент преживее определен вид травма, неговият лекар му прави томография и на тази база в „OS implants” се създава 3D принтирано изображение на компютърната томография. Различни видове изкуствени кости, напълно идентични с тези, в човешкото тяло.

Българският лекар, който прави 3D импланти за хора и животни
Българският лекар, който прави 3D импланти за хора и животни

Първоначално компанията се занимава предимно с разработки на животински модели. Тъй като, на първо място, те дават по-бързи резултати и са по-рентабилни. Другата причина е, че за да се създадат човешки кости са необходими специални сертификати за медицински продукти. Затова „OS implants” стартира своята дейност с животински кости. Резултатите не закъсняват – продуктите им вече се прилагат успешно при операции.

Първият пациент е куче от породата йоркширски териер. След този успех, броят на поръчките се увеличава, а компанията вече е продала над 50 от своите хирургични модели.

Проведен е също и практически семинар. Той е съвместно с Българската асоциация по ветеринарна ортопедия, на който са били поканени 20 ветеринарни ортопеди, които да работят по един и същ клиничен случай, казва д-р Везиров.

Той също така обясни и какви са целите, които си поставя оттук-нататък.

Тъй като “OS implants” създава хирургични модели, които не се поставят в тялото, следващата стъпка е да се премине към създаване на 3D импланти за животни. Както и първите персонализирани 3D импланти за хора, споделя д-р Ваньо Везиров. Засега той не мисли да мести седалището на фирмата извън България, защото, по негови думи, у нас перспективите за развитие са добри.

Разбира се, това не пречи продуктите да бъдат разпространявани и извън територията на страната, например в Европа и Близкия изток.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *