Как да направим кутия в SolidWorks

От доста време не бяхме правили SolidWorks уроци, но ето че възобновяваме тази поредица с пълна сила.

В тази статия ще ви опишем стъпка по стъпка, как да моделирате кутия в CAD програмата SolidWorks. Като за начало стартирате програмата в режим на „Part“, избирате повърхнина или така наречения „Plane“ върху който искате да работите, вече в предишни статии сме описвали това как става и може да прочетете повече от тук: Въведение: Как да създадем прост 3D детайл в SolidWorks – „Прът“? За нашата цел ние сме избрали да работим във „Front Plane“.

След като сте стартирали всичко необходимо и сте направили помощните конструктивни линии е време да започнем по същество.

За целта докато сме в режим на скица стартираме опцията за направата на правоъгълник или „Rectangle“ избираме „Center Rectangle“. Показано е на снимката.

Как да направим кутия в SolidWorks. Стъпка 1
Как да направим кутия в SolidWorks. Стъпка 1

От центъра на пресечните точки на конструктивните линии, придърпваме и правим скица на правоъгълник с размери 155 mm. х 110 mm. като за оразмеряването на 3D модела и скицата използваме „Smart Dimension“ отново в предишни статии сме описвали подробно как се работи с тази функция. След което чрез функцията „Extruded Boss“ задаваме височина на кутията 50 mm. Прочети повече за Extruded Boss. Потвърждаваме, чрез кликане на зеленото тикче и продължаваме.

Как да направим кутия в SolidWorks. Стъпка 2
Как да направим кутия в SolidWorks. Стъпка 2

След като сме приключили с тази функция е време да използваме „Shell“ или така наречената функция за „черупка“

Как да направим кутия в SolidWorks. Стъпка 3
Как да направим кутия в SolidWorks. Стъпка 3

Избираме „Face 1“ или горния край на кутията и въвеждаме дебелината на стените да е 10 mm. Потвърждаваме чрез зеления бутон. Продължаваме напред с това да научим как да направим кутия в SolidWorks.

Стъпка 4
Стъпка 4

Следва да направим и загръгленията за да може да следваме всички стандарти за безопасност. За целта стартираме функцията „Fillet“, за нея вече писахме в тази статия: Как да направим закръгления и фаски в SolidWorks? Може да я прочетете, ако сте я забравили или не знаете как да използвате тази функция, там сме описали доста подробно.

Стъпка 5
Стъпка 5

Избираме всички остри външни ръбове на детайла, като започнем да ги посочваме с мишката, въвеждаме да бъдат закръглени с радиус R=2 mm.Потвърждаваме изпълнението на функцията с кликането на зеления бутон и сме готови.

Ако сте следвали всички стъпки до тук, би трябвало да нямате проблеми с изготвянето на вашият 3D модел на кутия в SolidWorks. В предишните снимки се вижда, че кутията е оцветена и със зададен материал, но това ще го опишем подробно в следващата статия. На този етап тя трябва да изглежда горе долу по този начин:

Как да направим кутия в SolidWorks
Как да направим кутия в SolidWorks

Така нашата кутия придобива вече почти готов вид. За да е напълно готов нашият 3D модел на кутия, трябва да въведем материал и пожелание може да го оцветим, но както вече споменахме това ще се случи следващия път.

Ако искате да изтеглите файла на кутията в .stl формат, готов за 3D принтиране, оцветен в червено и напълно готов, може да го направите от тук: Кутия. stl Цената в момента е намалена и .stl файла струва символичните 2,00 лева. Промоцията е до 15.11.2020г. след това цената ще е 3,50 лева. Тя е символична за всички читатели на нашата платформа. Така сподпомагате нашето развитие за което ви благодарим! Купи сега Кутия.stl файл за 2,00 лева!

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *