Ползите от 3D печата в индустрията

Съвсем доскоро 3Д печатът беше нова и непозната технология. Днес обаче се произвеждат все повече принтери и някои дори са за домашна употреба. В тази статия ще разгледаме ползите от триизмерния печат в индустрията и като цяло 3д принтера. (Какво е 3D принтиране?)

Рентабилност и бързина на производствения цикъл

Все повече индустрии започват да използват 3д принтерите за създаване на прототипи и неголеми серии продукти. Разбира се, пластмасата може и да се лее, но това изисква и доста скъпо оборудване. Това от своя страна оскъпява целият процес по създаването на малки серии прототипи. (5 начина, по които светът ще се промени с 3D принтери)

Освен това, използването на технологията намалява и времето за отпечатване. При конвенционалните методи това може да отнеме няколко седмици. С 3д принтера можете да отпечатате своя елемент в рамките на часове.

Качество и персонализация

Тъй като, 3Д принтерът използва различен метод от повечето операции, които включват използването на машини и инструменти, то вероятността да се допусне грешка е доста по-малка. Също така, като нова технология 3Д принтерите позволяват да се отпечатват не само прототипи от лека пластмаса, но и такива с метално покритие. По този начин създадените обекти са по-здрави и с по-висока естетическа стойност.

Екологичност

В лицето на екологичните организации технологията може да срещне голяма подкрепа. Принтерите не използват толкова материали и съответно не оставят след себе си много отпадъци. Цената на тези принтери бързо намалява и съответно това дава възможност и на по-малките предприятия да се сдобият с тях.

3Д печатът е полезен и в случаите, когато производителят трябва да реши дали да пусне нов продукт или не. Скромното количество отпечатани прототипи могат да помогнат на инвеститорите да добият представа за дадено предприятие, а също така и дали да се стартира ново производство.

Разнообразие от материали

При този вид принтери можете да смесите различни материали, а това при обикновените устройства не е възможно.  Те работят не само с оригинално зададените от производителя, но можете да сложите керамика, стъкло метал и други. Затова и модерният 3Д печат става все популярен, както сред производители, така и сред клиентите. Истинският пик на технологията и функционалността ѝ предстои. (3D принтиране с метал)

3д принтера - Ползите от 3D печата в индустрията.
3д принтера – Ползите от 3D печата в индустрията.

Приложение на триизмерния печат в съвременните индустрии

Едва ли има човек, който да не е убеден, че 3Д печатът може да се приложи в индустрията. Той дава поле на изява особено в архитектурата, строителството, медицината и образованието. Разбира се, че технологията може да бъде приложена във всяка една област, но сега ще представим само основните неща в по-горе изброените сфери. (Какво ще е бъдещето на 3D принтирането)

Приложение на 3Д в архитектурата и строителството

С помощта на технологията могат да се изготвят цели проекти за сгради, квартали, вилни селища с инфраструктура, дървета и улично осветление. За отпечатването на триизмерни архитектурни оформления се използва предимно гипсов композит, което се оказва изключително рентабилно.  Нещата обаче не спират до тук. Инженери от университета в Калифорния са създали система за триизмерен печат на големи предмети. Системата е като кран, който издига стени от бетон. Така например една къща от два етажа може да се построи за 20 часа, а работниците да сложат само довършителни елементи.

3Д принтера в областта на медицината

С тази технология могат да се спасят животи. Принтерът отпечатва точно копие на човешкия скелет, за да се приложат различни техники. Все повече се използват този вид принтери за направата на протези и коронки, тъй като става по-бързо и евтино.  Медицинските изделия могат да се направят от различни материали. Така дори могат да се отпечатат и живи органи. Изборът на материал за медицински прототип зависи от целите и задачите, пред които са изправени лекарите, както и от състоянието на пациента. (Българският лекар, който прави 3D импланти за хора и животни)

3Д принтера в модната индустрия

Все повече технологията завладява и производството на дрехи, а оттам и висшата модна индустрия. Вече за направата на една дреха не се нуждаем от няколко материала. В бъдеще дори ще можем да отпечатаме и цяла риза, вечерна рокля или кожено палто с желания цвят и размер. Същото се отнася и за обувките – ще можем да ги отпечатаме бързо и лесно, спрямо собственика им.

3Д печат в образователната система

Използването на технологията в училище ще помогне да се създадат визуални помагала от всички възрасти. Това включва децата от детските градини, училищата и дори студентите. Това от своя страна помага за по-добро усвояване на учебния предмет, както в училищната среда, така и в университетската.

3д принтера - Ползите от 3D печата в индустрията.
3д принтера – Ползите от 3D печата в индустрията.

Както виждаме, 3Д технологията е ново явление, което е на път да навлезе във всяка една сфера от нашия живот и да улесни работния процес в нея. По този начин по-лесно могат да се разрешат проблеми от различен характер, да се подобри качеството на живот, но и на образование. Образованието може да стане достъпно за всички деца, независимо от възможностите им. Същото се отнася и за медицината – все повече хора ще могат да си позволят да направят операции, които в момента са скъпоструващи. В кризисни моменти принтирането дори може да намали или изцяло да измести нуждата от донори и така хората да получават нужните им органи по-бързо от сега.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *