Фритюрник с горещ въздух за вкусна и здравословна храна

Фритюрникът е важна част от нашето ежедневие. С него приготвяме набързо вкусни ястия и той винаги е готов да ни „отсрами“, ако пристигнат ненадейно скъпи гости. Днес ще пишем за фритюрник с горещ въздух.

Всеки, който ползва фритюрник обаче е наясно и с литрите мазнина, които са необходими за неговата работа, както и за трудното му измиване след употреба. За щастие технологиите се развиват постоянно и вече са налице фритюрници ново поколение, при които не е необходимо картофките да плуват в мазнина, защото могат да бъдат изпържени само с помощта на една-единствена лъжица олио. Звучи ли ви добре? Сигурно вече се питате какво е това технологично чудо и веднага отговаряме – това е така нареченият фритюрник с горещ въздух.

Какво представлява фритюрника с горещ въздух?

Става дума за електрически уред, чийто корпус е изработен от неръждаема стомана или здрава пластмаса и който е предназначен за здравословно приготвяне на пържена храна. Храните се поставят в мрежеста купа, снабдена с удобна дръжка, която се продухва от потоци от циркулиращ горещ въздух, осигурен от вградения нагревател и конвектор. Корпусът на устройството е снабден с контролен панел. Мощността на нагревателя може да варира от 800 до 2000 вата, а оптималният избор, според експертите, е 1400 вата.

Обемът на мрежестата купа също може да е различен, като максимумът е 3,2 литра. В 1,5-литрова купа се побира 1 кг продукт.

Най-важната особеност на модерният фритюрник с горещ въздух е, че той пържи храните с минимално количество мазнина.

Фритюрник с горещ въздух за вкусна и здравословна храна
Фритюрник с горещ въздух за вкусна и здравословна храна

Какви са разликите между конвенционален фритюрник и фритюрник с горещ въздух?

Базовите предимства на фритюрникът от ново поколение са следните:

  • Не е необходимо да изливате литри мазнина, за да го използвате – 10 мл олио на килограм храна са напълно достатъчни.
  • Времето за пържене е значително по-малко, тъй като няма нужда да се загряват 1,5-2 литра мазнина.
  • Храните, приготвени в модерния фритюрник с горещ въздух, са далеч по-здравословни в сравнение от тези, приготвени в класическия му вариант.
  • Измиването и въобще цялостната поддръжка на един фритюрник с горещ въздух е много по-облекчена – всички негови части могат да се измият в съдомиялната. 

На какъв принцип работи фритюрникът с горещ въздух? Фритюрникът с горещ въздух е конструиран по почти същия начин като и класическия му „колега“ – нарязаните на парчета продукти за пържене са подредени в телена кошница. За да се улесни изваждането на готовото ястие от него, е добре да намажете с четка скарата, като използвате малко олио. Новият фритюрник с горещ въздух няма дълбоко маслена купа, ако все пак е необходимо да добавите мазнина за вкус, може да я излеете директно върху храната. Излишното масло просто ще изтече върху картера.

Процедурата за готвене е съвсем простичка:

  • Включете устройството в електрическия контакт.
  • Поставете кошницата в него.
  • Намажете кошницата с мазнина – с помощта на четка.
  • Поставете храната в кошницата.
  • Използвайте таймера, за да зададете времето за готвене.
  • Задайте необходимата температура на готвене.

В горната част на фритюрника е предвиден нагревател, който може да загрее въздуха вътре от 80 до 200 градуса. Конвекторът пък осигурява неговата циркулация и така се постига равномерно пържене на храната.

След като храната се запече и цветът й стане златисто-кафяв, кошницата се изважда от уреда.

Когато процесът на готвене е приключил, измийте и подсушете кошницата.

Не забравяйте също така да изключите и фритюрника от електрическата мрежа.

Ако имате нжда от качествен фритюрник може да разгледате Фритюрник Tefal Uno Fryer M plastic FF1231, цената му е 109,87 лева. Характеристиките са доста добри като може да върнете продукта в 14 дневен срок. Има 24 месеца гаранция, а мощността му е 1300/1600 W, има незалепващо покритие, автоматично отваряне на капака, вместимост на мазнината е 1,8 л., вместимост на храна е 1,0 кг., може да го миете и в съдомиялна машина. КУПИ СЕГА!

(Спонсорирана статия!)

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

One thought on “Фритюрник с горещ въздух за вкусна и здравословна храна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *