5 начина, по които светът ще се промени с 3D принтери

Всяко едно технологично подобрение променя живота ни сред тях са и така познатите 3D принтери. Понякога те остават по-дълго време в употреба, друг път бързо остаряват и просто спират да не се използват.

3D принтирането обаче е друга категория. Специалистите са убедени, че то ще бъде водеща технология на 21-ви век, а след няколко десетилетия всяко домакинство ще има такъв принтер и това ще бъде напълно обичайно.  В следващите редове ще ви представим 5 начина, по които технологията ще промени света, който познаваме.

Ще направи революция в света на медицината

Триизмерната технология ден се използва за изработката на много изделия като зъбни протези, ампутирани крайници и други. 3D принтери се използват и от лекарите, преди да започнат операция. На тях се принтират различни органи, които използват, за да могат да се подготвят за операцията. (Голям пробив на регенеративната медицина: Принтираха първото 3D принтирано сърце с човешка тъкан)

Учените обаче имат доста по-големи планове за технологията. Те имат за план до 2025 тя да служи за отпечатване на вътрешни органи, а биопечатът ще се използва отпечатване на тъкани, мускулни връзки и кожа, които да са съвместими с човешкия организъм.

Ще бъдат военно оборудване

Прогнозите на специалистите е, че 3D принтерите ще бъдат част от военното оборудване. Идеята е до 2030 година военните в горещите точки на света да могат да бързо да отпечатват резервни части и амуниции, които са им необходими. Военните смятат, че и дроновете ще могат да ремонтират и други дронове, докато са в движение, което би спестило много време и ресурси.

Нов ренесанс в историята

3д принтерите стават все по-популярни и с различни форми, които са достъпни и за обикновените хора. Това ще позволи творците и останалите, които се занимават с някакъв вид изкуство, да реализират своите проекти. Надяваме се, че този нов творчески ренесанс в историята ни, ще доведе до нови изобретения, които ще бъдат удобни за използване в домашни условия.

Възможност за собствено жилище

Всички ние сме свидетели, че цените на жилищата непрекъснато се повишават и много, което води до това, че младите семейства не могат да се сдобият със собствен дом. Технологията на триизмерното принтиране може да помогне с това. Китайската компания  Winsun вече предлага къщи, които са направи от рециклирани материали и те струват по малко от 5000 долара за производство. За отпечатване „мастилото“ на китайците се състои то фибростъкло, стомана, цимент, свързващо вещество и рециклирани материали.

Редица хуманитарни организации принтират такива домове по света и ги предоставят на хора от кризисни региони – Боливия, Хаити, Салвадор. Целта е да се намали процентът на бездомните, като им осигуряват жилище.

5 начина, по които светът ще се промени с 3D принтери
5 начина, по които светът ще се промени с 3D принтери

Няма да се налага да готвим

С 3д принтера ще можем да приготвяме вкусни и балансирани ястия, без да се налага да готвим. И това е всичко – просто натискаме едно копче. Масовото навлизане на триизмерните принтери в домовете ще помогне за преборването на глада. „Мастилата“ на принтерите могат да се съхраняват много дълго време.  Това ще позволи на развиващите страни да печатат храни с богати хранителни вещества. Те няма да зависят от метеорологичните условия, доставки и уменията на хората да ги приготвят.

Като заключение, можем да кажем, че най-голямото предимство на триизмерните принтери (3D принтери) у дома е, че можем да печатаме всичко, от което се нуждаем. Просто отпечатваме това, което искаме и продължаваме със задълженията си.  С тях ще можем у дома да прави ключодържатели, ключове, играчки за децата и други неща, които използваме в ежедневието си.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *