Повреждат ли се 3D принтерите и имат ли често нужда от ремонт?

Последното десетилетие определено е вълнуващо, тъй като новите технологии ударно навлязоха в живота ни. Една от тях е навлизането на ЗД принтери. Тази технология е позната от преди това, но в последните години започна да се налага убедително.(Какво ще е бъдещето на 3D принтирането)

Технологията убедително се наложи, защото може да произвежда триизмерни обекти, които са толкова детайлни, че могат да заместят обектите, на които са прототипове.

Днес има и разнообразие от този вид принтери, които работят с различни механизми и материали. Разбира се, като всяка една техника, рано или късно те също претърпяват повреди  и се нуждаят от ремонт. Високата ефективност не е бариера от подобни случки. Поради тази причина е важно да разпознавате навреме сигналите, които ви показват, че нещо не е наред. По този начин принтерът винаги ще бъде в готовност за работа. В тази статия ще представим подробно какви проблеми може да очаквате. (Какво е 3D принтиране?)

Основни технически проблеми

Преди да продължим напред, трябва да кажем, че 3Д принтирането наистина е уникално явление и то ни помага да се справяме с проблеми от всякакъв характер, било то професионални или лични. Възможностите са ограничени единствено и само до нашето въображение.

За напред технологията има обещаващо развитие, но само ако се полагат правилните грижи за нея. Ето кои са и най-местите проблеми:

•         Запушване под и над екструдера.

•         Повреждане на нишката от абсорбирането на влагата.

•         Адхезия на печатащата повърхност.

•         Износване на някои подвижни части.

•         Повреждане на функцията за калибриране.

За да се диагностицират някои от тях, понякога е доста трудно, тъй като няма съществени признаци за повреда. За тях много често се разбира, когато устройството просто спре да работи. Със сигурност правилната поддръжка ще ви спести доста нерви и време.

Принтери - Повреждат ли се 3D принтерите и имат ли нужда от ремонт
Принтери – Повреждат ли се 3D принтерите и имат ли нужда от ремонт

Кога трябва да се сменят части и консумативи?

Малко хора са наясно с това кога трябва да се обслужва подобна машина (3D принтери). С правилната поддръжка обаче можете да избегнете повреди и дори да удължите живота на машината, както и да я направите да работи по-добре.

При настолните ЗД принтери смяната на консумативите е важна, защото тя отговоря и за безопасността на потребителите. Положените усилия със сигурност ще ви спестят време и усилия за поправки.

По принцип и самите производители прилагат малък списък с нещата, които често трябва да се проверяват и поддържат. За съжаление той много често е изхвърля от хората. Може би и вие сте имали такива. Ако случаят е такъв, то ви съветваме да се свържете с производителя на машината и да поискате нови.

Превенцията се състои в това да се извършат някои рутинни задачи и проверки. С тях без съмнение ще можете да удължите жизнения цикъл на устройството и по този начин да му се радвате дълги години напред. Ето кои неща можете да правите превантивно:

•         Инспекция на вътрешно и външно почистване

•         Подравняване и калибриране на ремъците.

•         Почистване на екструдера.

•         Редовна смяна на филамента.

•         Пълно калибриране на устройството.

•         Подновяване на софтуера.

Честото извършване на тези дейности зависи и от честота на използване. Казано по друг начин, ако често разчитате на машината за работа по проекти, то толкова често трябва да правите горе изброените неща. Можете да си поставите като цел на всеки два месеца да правите обстойна инспекция на вашите 3D принтери.

Какви консумативи са необходими за ЗД принтерите?

Напълно логично е, че всяко едно устройство се нуждае от неговите си консумативи. Същото се отнася и за принтерите. Трябва да обаче да сте спокойни, тъй като консумативите за този вид устройства пазарно се увеличават с всеки изминал ден.

Под тази спецификация попадат на филтрите и филамента. Филаментът е най-важен, тъй като образува предварително зададения прототип. Всеки тип нишка има своите особености и характеристики.

Като имате предвид това, то трябва да се запознаете добре с тях, за да можете да изберете и правилните консумативи за принтера си. Ако изберете грешен, то това ще ви изправи пред риска да повредите устройството или пък да нанесете щети върху изработения продукт.

След като направите избор на подходящия материал, трябва да проверите и диаметъра на нишката. Обикновено двата диаметъра са 3 мм и 1,75 мм, които са съвместими с почти всички принадлежности на триизмерните машини, така че няма от какво да се притеснявате.

Колкото до качеството, най-вероятно ще се чудите и към кого да се обърнете. Някои хора поръчват единствено и само от реномирани доставчици. При тях цената е и по-скъпа. Други пък решават да взимат подобни на реномираните, тъй като цената там е по-ниска.

Ако трябва да сме честни, всичко се свежда до лично експериментиране. Специалистите съветват да пробвате нишки от различни места и по този начин да видите кои отговорят най-добре на работния ви процес, но и на бюджета.

Могат ли нишките да се сменят от обикновен човек или трябва да се обърнем към експерт?

Няма единодушно мнение по този въпрос. Това се дължи на доста причини, които са и разбираеми. По принцип можете да разрешите и сами голяма част от проблемите. Това се отнася за механичната част, но за електрониката нещата стават една идея по-сложни.

Коригирането на движещите части не е толкова сложно и със сигурност обикновения човек би се справил повече от отлично с тази задача. Това се отнася и за задължителните единици по време на работа – филамента и екструдера.

Когато имате неизправност по електрониката, то ви съветваме вече да се обърнете към експерт. Не трябва да забравяте, че тази иновация все още се разработва и доста голяма част от компонентите по нея са и скъпи. Поради тази причина, ако нямате подходящи знания, ви съветваме да не действате сами.

Финални думи

Като заключение, можем да кажем, че колкото и технологично различно да е устройството, до по същество е напълно еднакво с останалите. Подобно на тях има моменти, в които се поврежда, а това води до проблем и в работния процес. Ето защо, като всяко нещо и триизмерния принтер трябва да минава на профилактични прегледи и да се поддържа.

Не забравяйте, че когато се грижите за машината, тя също ще ви се отблагодарява с добра работа и успешни проекти. Ако имате някакви въпроси или пък просто темата ви е заинтересувала, можете да се обърнете към нас и ще бъдем максимално полезни в конкретната ситуация.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *