Родни специалисти изобретиха първото в света 3D автомобилно табло

Въведение

Българите имаме нов повод за гордост – родният отдел на Visteon Electronics презентираха революционна иновация за новия автомобил Peugeot 208. Продуктът беше представен от мениджъра на Аутомотив Клъстер България – арх. Любомир Станиславов, който обясни, че става дума за 3D автомобилно табло, каквото светът не е виждал досега.

Холограмно, съвсем реалистично изображение, с помощта на два екрана

Моделът е с дигитален панел, който може да изобразява холограми, при това така, че усещането за дълбочина е съвсем реално, което от своя страна гарантира безопасното шофиране и не води до разконцентриране на водача на превозното средство.

Единственият по рода си 3D ефект е възможен с помощта на два екрана. Те са TFT, като единият от тях – фоновият, е 10,25-инча. Другият е 7 инча и е позициониран по-напред, а изображенията му се проектират върху огледало, което е полупрозрачно.

По този начин 3D проекцията е с около 15мм разстояние между предното и задното изображение, а диференцираните данни, например скорост и предупреждения, приоритетно се разпределят в дълбочина, придружени от впечатляващо ефектни сенки.

Родни специалисти изобретиха първото в света 3D автомобилно табло
Родни специалисти изобретиха първото в света 3D автомобилно табло

По безопасно пътуване и по-бърза реакция

Тази иновация ще повлияе положително безопасността на пътя, тъй като холограмното изображение подобрява бързината на реакцията с 0,5 секунда. Това е от изключителна важност при много обстоятелства и ситуации, възникнали на пътя. Така например, ако по време на движението автомобилът внезапно реши да наруши осевата линия, по която се движи, шофьорът ще бъде предупреден веднага от множество пъстроцветни сигнали. По същия начин системата ще предупреждава и за опасност при внезапно излизане на пешеходец на пътя, като това ще се случва с ярко оцветено в червен цвят индикации във вид на съобщения, а колата автоматично ще спре да се движи.

Арх. Любомир Станиславов е убеден, че българският продукт 3D i-Cockpit ще се превърне в съществена част от новия автомобил на годината в Европа.

А попитан за най-голямото изпитание пред софтуерния тим в София, той споделя, че това е било най-вече прецизното напасване на изображенията на двата дисплея. Припомняме, че Visteon Electronics Bulgaria е финализирала и още два модерни продукта. Единият от които е изграждането на цялостната електроника и интериор на току-що появилият се Mercedes S-Class. А вторият, който вече дебютира, е свързан с Mercedes камиони.

В заключение

Българският екип може да се похвали също и с ползотворно сътрудничество с много клиенти от Европа и Япония. С родни продукти и разработки разполагат вече много световно известни компании като Mazda, Daimler и други.

На този етап почти всички автомобили в България не са с 3D принтирано табло, но се надяваме в бъдеще време тази технология да се внедри в масовото производство и да се използва все по-често. Ако все пак на таблото светне лампичка и индикира за проблем, а вие сте на път, то може да повикате пътна помощ, която да пристигне с репатрак и да ви закара до най-близкото удобно за вас място.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *