4K телевизори – струва ли си да ги имаме у дома?

Full HD телевизорите постепенно остават в миналото, защото на пазара на цифрови технологии се появиха устройства с още по-висок стандарт за разделителна способност – 4K или Ultra HD.

Те се отличават с голям брой възпроизводими цветове и реалистични изображения. Има и още една разлика и тя е по-високата цена, но това е съвсем нормално, защото по-добро качество означава и по-скъпа цена (вижте повече подробности за 4K телевизорите).

И така, тези от вас, които искат да получат ново устройство, често си задават един съвсем логичен въпрос – струва ли си да се инвестира в телевизор с 4K резолюция?

Би ли било оправдано доплащането за такова качество на изображението или не?

За да направите най-добрия избор, трябва да научите малко повече за характеристиките на 4K телевизорите.

Картината, възпроизведена от 4K UHD е далеч по-реалистична и наситена. Този ефект се дължи на сравнително по-високата плътност на пикселите и на по-малкия им размер. Именно висока детайлност е сред най- атрактивните аспекти. Но той не се постига единствено с помощта на тази техника, а има и още причини.

Производителите постоянно търсят начини да подобрят цветовата гама, честотата на кадрите (този показател варира от 23 до 120 кадъра в секунда), дълбочината на тъмните и светлите нюанси. За сравнение, Full HD има съответно 65% покритие, 60 fps и осем битов цвят. Броят на нюансите, възпроизведени от 4K телевизия, достига 69 милиарда!

За да усетите напълно всички прелести на картината, стандартните и обикновени 32-инчови телевизори няма да ви свършат работа, защото при тях разликата между 4K и Full HD е незабележима.

Минималният диагонал трябва да бъде поне 55 инча. Само в такъв случай има смисъл да се сдобиете с 4K, тъй като само при подобен размер на екрана е възможно да се насладите напълно на богатото изображение.

4K телевизори – струва ли си да ги имаме у дома?
4K телевизори – струва ли си да ги имаме у дома?

Предимствата на 4K телевизорите

Сравнително по-добрите спецификации са основното предимство и това е причината доста хора да се чудят дали изобщо си заслужава да купуват телевизор с разделителна способност 4K. По-дълбоките цветове, високото ниво на контраст, наситеността на изображението – това впечатлява още от пръв поглед. Но има и други предимства, като тези, касаещи мащабирането. 4K телевизора ви позволява да улавяте всички малки детайли, които са невидими при използването на Full HD. По същия начин и високата честота на кадрите прави актуализирането на изображението много по-плавно.

Така например, 100-120 кадъра в секунда в комбинация с 1200 конвенционални единици от индекса за подобряване на картината ще създадат по-благоприятни условия за продължително гледане, тъй като очите няма да се уморяват абсолютно.

Недостатъците на 4K телевизорите

Както всичко на този свят има плюсове и минуси, така и Ultra HD също си има своите. Всъщност, говорим само за един най-основен и той е по-високата цена. Ако може да бъде определено като недостатък, бихме могли и да споменем големия екран, за който в едно по-малко жилище по-трудно би се намерило място. И с това недостатъците се изчерпват. В сравнение с предимствата, те направо бледнеят, не мислите ли?

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

4 thoughts on “4K телевизори – струва ли си да ги имаме у дома?

 1. Извинете, какво означава „1200 конвенционални единици от индекса за подобряване на картината“?
  Благодаря!

 2. Здравейте,
  Визира се Picture Quality Index (PQI – на български индекс за качеството на картината) – термин, с който Samsung показват качествата на различни параметри в своите телевизори – яркост, контраст, точност в цветопредаването и т.н. Индексът има различни стойности (колкото по-висока, толкова по-добре), като 1200 е идеално.
  Според много хора това е просто маркетингов трик, но е факт, че по-скъпите матрици са по-добри.

 3. та за какви визуални предимства става въпрос…..
  България не разполага със истинско излъчване в HD от кабелните оператори ,та 4к само в YouTube при отличен интернет може да се гледа. Нека платените подлоги и рекламисти без грам технологично информиране и познаване на материята не подвеждат масовият потребител.
  Писането на подобни статии е престъпление.
  Виваком ,А1…… и всякакви квартални доставчици за по ефективно управление ,доставяне и куп други решения ощетяват крайният потребител за сметка на печалбите .
  Сигналът до крайният потребител е интерполиран и качеството на картината при размер над 49 инча е боза има квадратчета и липса на контраст.
  Няма нужда да ви кача снимки от Бургаските доставчици такива са и в Пловдив, София,Сливен…

 4. Това, че вашият доставчик ви мами както си пожелае и вие не предприемате никакви действия и сте съгласни с това е отделен въпрос.

  Може да закупите монитор за множество други неща, като например клипове от Ютуб, игри, презентации, гледане на филми (ако имате смарт ТВ) и още множество неща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *