Родни специалисти разработиха и реализираха производство на предпазни очила само за 12 дни

От къде тръгна всичко?

Борбата срещу пандемията от COVID-19 провокира родни топ изследователи да създадат и реализират проект за серийно производство на предпазни очила при един напълно роботизиран процес. Без никакви ръчни манипулации. Очилата са специално създадени за всички, които работят на така наречената „първа линия“ и при които рискът от заразяване е много голям.

Впечатляващо е, че производството на тези защитни средства се извършва в завидно кратък срок – едва 12 дни. Това е огромен напредък на фона на един цикъл между 4 и 6 месеца, какъвто би бил срока при стандартно производство.

Идея и дизайн

Проектът и внедряването на производствената линия са дело на съвместното сътрудничество между София Тех Парк АД, топ изследователи от Техническия университет – София и компанията Арексим инженеринг ЕАД- Смолян. Дизайнът е разработен в Техническия университет – София, а София Тех Парк са допринесли за създаването на матриците. Докато самото производство е позиционирано в Арексим инженеринг – Смолян.

Тази разработка е отличен пример за огромните ползи от екипната работа в полза на обществото – новият проект и неговата реализация не биха били възможни без ползотворното сътрудничество между индустния, наука и технологии.

Освен, че се произвеждат в много кратък срок, което само по себе си е огромно постижение за родния бизнес и наука, предпазните очила изненадват и със своята иновативна структура. Те са изработени от две части – конструкция от PVC, тип „Elastollan“ и „стъкло“ от поликарбонат (PC).

Дизайнът им е проектиран така, че да бъдат едновременно комфортни за употреба и супер функционални. Те не предизвикват дразнене на кожата дори и при дълга употреба, не се изпотяват и същевременно притежават максимална степен на защита от рисковите фактори във външната среда.

Производствен процес

Производството използва иновация, в лицето на така наречения „rapid tooling“ процес при изработка на матриците / последователността на етапите на обработка е съобразена с конвенционалните tooling методи/. Благодарение на този процес се формират отделните части на предпазните очила.

Именно това дава възможност за такова скоростно създаване на инструментите за формоване (tooling). Стартира се с обработен термично и умерено твърд материал, който в последствие бива обработен чрез така нареченото високоскоростно фрезоване, познато още като  „high speed milling“. Така отпада напълно нуждата от ерозийна обработка, характерен за конвенционалните tooling процеси. Но това не е всичко, защото получените чрез този метод матрици имат и далеч по-ниска себестойност.

Що се отнася до самия начин на формоване на частите на предпазните очила, тук имаме още една иновация. Първоначално стъклото била шприцовано в съответната матрица, след което се извършва повторно шприцоване за формиране на „тялото“ на предпазните очила, при което се случва и самото „сглобяване“ на конструкцията със стъклото.  Така се спестява една операция. Освен това се постига пълна херметизация, с което конкурентните продукти не могат да се похвалят.

Родни специалисти разработиха и реализираха производство на предпазни очила само за 12 дни
Родни специалисти разработиха и реализираха производство на предпазни очила само за 12 дни

Идеята

Самата идея за тази иновативна разработка е възникнала при среща между фирми от автомобилната индустрия и Емил Караниколов – министъра на икономиката. Тя се е състоялана 20 март тази година. На нея са били обсъдени различните възможности на родна земя да бъдат произвеждани предпазни продукти / очила и шлемове/ в помощ на борбата с коронавирусната инфекция. Именно тогава е взето решението процесът на производство да стартира и само ден след това екипът е започнал работа.

Първоначално в  Лаборатория „CAD/CAM/CAE в индустрията“ (3CLab) на Техническия университет – София е започнала подготовката на дизайна и прототипирането. След това и разработването на матриците в Лаборатория „3D Creative Lab“ на Сдружението за научноизследователска и развойна дейност (СНИРД) в София Тех Парк. Производственият потенциал за реализация на поточната линия е бил подготвен едновременно с проектирането на предпазни очила в Арексим инженеринг ЕАД, Смолян. Откриването на линията на производство се състоя на 3-ти април тази година. На него присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, проф. Венцислав Мутафчийски и вицепремиерът Томислав Дончев.

В заключение на всичко

Тази иновация определено е от огромно значение за повишаване на  конкурентоспособността на нашите фирми. Накрая, няма как да подминем и да не отдадем дължимото уважение и на екипа от Техническия университет София. В лицето на проф. дн инж. Георги Тодоров, гл. ас. д-р инж. Борислав Романов, гл. ас. д-р инж. Явор Софронов и докторантите маг. инж. Благовест Златев и маг. инж. Тодор Гаврилов.

Следващата им стъпка е завършването на работата по последната разработка, а именно професионален защитен шлем за работа в опасна среда.

Може да се абонирате за нашия безплатен мейл бюлетин. Да споделите тази статия с вашите приятели и в социалните мрежи. Останете си вкъщи и останете информирани.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

One thought on “Родни специалисти разработиха и реализираха производство на предпазни очила само за 12 дни

  1. >бива обработен чрез така нареченото високоскоростно фрезоване, познато още като „high speed milling“. Така отпада напълно нуждата от ерозийна обработка, характерен за конвенционалните tooling процеси. Но това не е всичко, защото получените чрез този метод матрици имат и далеч по-ниска себестойност.
    Може ли малко по-голяма конкретика по отношение на цената. Колко е с единия метод и колко с другият?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *