Избор на SSD за компютър и лаптоп – най-важното, което трябва да знаем

SSD устройствата са вече много популярни и търсени от голяма част от потребителите. Те са по-модерна опция, в сравнение със своите механични аналози и са в състояние бързо да пишат и четат информация. И още нещо много важно, което ги отличава, е че не са толкова чувствителни към механични повреди. Именно това в голяма степен определя и огромния потребителски интерес към тях.

Как да намерите подходящо SSD за вашия лаптоп или компютър?

SSD се различават по типа на флаш паметта, форматите, обема, скоростта на запис и четене на данните.

Колко SSD памет е необходима за различните видове устройства?

Ако търсите SSD за домашен компютър, например, за да ускорите зареждането на операционната система, обем от 120-240 GB би бил напълно достатъчен.

За компютър, който се използва предимно за игри, е по-добре да изберете SSD с обем минимум 240-500 GB, за по-мощните машини ще са необходими от 500 до 2000 GB.

Какви видове флаш памет има в SSD?

SSD дисковете използват няколко типа флаш памет: MLC, TLC, QLC и SLC.

Една MLC клетка съхранява 2 бита данни, TLC клетката – 3 бита, а QLC клетката – 4 бита. Колкото повече данни се съхраняват в една клетка, толкова по-ниска е цената на паметта, но също така и скоростта й , както и броят цикли на пренаписване. Например, MLC струва повече, но е много по-траен и по-бърз от TLC и QLC.

Генерирането на чипове също е важно за живота на флаш паметта. Първите чипове за MLC и TLC флаш памет бяха равнинни – еднослойни. За съвременните „твърдотелни устройства“ се използват триизмерни – многослойни – чипове MLC 3D NAND, TLC 3D NAND и QLC.

Сред основните видове SSD памет е MLC 3D NAND, която е най-скъпата, най-издръжливата и най-бързата  /10 000 цикъла на пренаписване/. 

SLC NAND Flash е с висока скорост на четене и запис, както и е особено трайна /от 90 хиляди до 100 хиляди цикъла/. Слави се с по-малко грешки дори при относително високи температури. SLC паметта е чест избор за уеб сървърите или индустриалните приложения.

TLC 3D NAND е по-евтина, със средна скорост и живот на презапис от около 3000 цикъла. Би могла да се открие в повечето SSD дискове от средния ценови клас и е добра опция за домашните компютри.

QLC е най-евтината, бавна и най-ненадеждна памет, с ресурс за презапис от около 1000 цикъла. Тя  е подходяща най-вече за офис компютрите.

Какво е контролер и защо контролерите са толкова важни в SSD дисковете?

Контролерът е микропроцесорът, който обработва всички заявки към SSD и вътрешните режийни разходи. Колкото по-мощен е той, толкова по-бързо работи SSD. В контролера е важен броят на ядрата /от едно до четири/  и каналите /от две до осем/. Колкото повече ядра и канали, толкова по-добра е производителността на дисковете.

Предложение:

Ако търсите подходящ SSD диск с добри параметри и същевременно на добра цена, то този Твърд диск KINGSTON SSD SA400S37 – 120GB е перфекното решение за вас! Предназначен е точно за лаптоп или настолен компютър, капацитета му е 120 GB, Форм-фактора му е 2.5″, както и има екстрите Tri-Level Cell (TLC) NAND , Интерфейса му е SATA Rev. 3.0 (6Gb/s), а скоростта на четене: до 500 MB/s, скорост на запис: до 320 MB/s, размери: 100 x 69.9 x 7 мм и тегло: 41 грама. Цвета му е черен и идва с 3 години гаранция и безплатна доставка!

Цената му е 69,00 лева, като имате право да върнете продукта в срок от 14 дни! КУПИ СЕГА с безплатна доставка!

Избор на SSD за компютър и лаптоп – най-важното, което трябва да знаем
Избор на SSD за компютър и лаптоп – най-важното, което трябва да знаем
Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *