Голям пробив на регенеративната медицина: Принтираха първото 3D принтирано сърце с човешка тъкан

В тази статия ще ви разкажем за 3D принтирано сърце! Вероятно вече повечето от вас са чували за биопринтирането, като част от иновативното 3D принтиране, което с абсолютна точност може да пресъздаде всеки един триизмерен обект.

Именно за един такъв медицински пробив разказва основателят и CEO на Printivo – Спас Керимов.

Става дума за 3D принтирано сърце, а новината е изключителен медицински пробив, гордост за цялата световна индустрия.

Спас Керимов е убеден, че поради сложността на органите на човешкото тяло, е доста трудно постигането на абсолютна архитектурна точност, но въпреки това, той е оптимист относно напредъка в тази област. Според него тепърва предстои да се работи върху комплексните методи, а що се отнася до най-голямото предизвикателство пред отрасъла, то това безспорно биха били кръвоносните съдове. Те са от първостепенно значение за човешкото здраве, защото именно кръвоносните съдове осигуряват съществуването на големите тъканни структури, обяснява Керимов.

Той поясни също, че не самото 3D биопринтиране на сърце е големият пробив в тази научна разработка, а фактът, че са успели да създадат един много добър васкуларен пач на човешко сърце. Тъй като сърдечната тъкан съдържа  електростимулираща система, тя притежава ниво на комплексност и в този смисъл предстои функцията на този важен орган тепърва да се разглежда като обект на регенеративната система и биопринтирането.

Голям пробив на регенеративната медицина: Принтираха първото 3D принтирано сърце с човешка тъкан
Голям пробив на регенеративната медицина: Принтираха първото 3D принтирано сърце с човешка тъкан

Научният екип, създал прототипа, е заложил на два  вида биомастила, като едното от тях е свързано с клетки за основните кръвоносни съдове, а другото – със сърдечни клетки, поясни още Спас Керимов.

И веднага добави, че истинската цел на регенеративната медицина и в частност на биопринтирането не е единствено търсене на спешни решения за разрешаване на проблемите в сърдечната патология или другите типове патологии, а е необходимо да се мисли в перспектива. Създаването на добре функциониращ човешки орган е всъщност голямата цел на всички учени и предстои скоро тя да бъде реализирана.

„Когато една цивилизация започне да принтира органите си, би трябвало и морално и етично идеалите да бъдат по-високи“, завърши Спас Керимов.

За още интересни и полезни статии в сферата на технологиите може да се абонирате безплатно за нашия мейл бюлетин!

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *