Combing метод в 3D принтирането

Ключов фактор за успеха на всеки триизмерен печат са точните настройки за принтирането. За да се радвате на перфектни резултати е необходима изключителна прецизност, което превръща този процес в изпитание дори и за най-умелите и опитните. Често пъти са необходими неколкократни опити докато се открие съвършената конфигурация. Ще разгледаме по – подробно така наречения Combing метод.

Именно задаването на точните параметри определя разликата между високото качество и посредствения резултат. Това е неоспорим факт, който напълно обяснява, защо е от такова съществено значение работата на слайсърите на машината и по какъв начин всяка една, дори и съвсем дребна разлика в настройките, се отразява на крайният резултат.

Няма съмнение, че за начинаещите в 3Д принтирането всички подобни функции вероятно изглеждат сложни и смущаващи. Но, всъщност, спецификите на конкретния дизайн, който ще се отпечатва, както и качествата на използваните материали, са главното, с което следва операторът да се съобрази в търсене на оптималните настройки. В този смисъл, няма да е грешка, ако кажем, че перфектните универсални настройки на практика не съществуват.

Програмата Combing като единствено изключение от правилото

Combing метод се отличава от всички с това, че той позволява контрол над всичко и гарантира 3д печат от ново поколение. В момента това е най-усъвършенстваният метод и именно върху неговите предимства и възможности за приложение ще се фокусираме сега.

Combing метод в 3D принтирането
Combing метод в 3D принтирането

Какво представлява Combing метод?

На слайсинга, като ключов елемент поради естеството си /софтуер за печат/, се пада задачата да преобразува цифровите модели от компютъра в директни физически обекти. Той прави прецизни хоризонтални „разрези“ на съответният CAD модел. Следвайки предварително зададените му настройки и прави самостоятелни изчисления за това, какво количество материал е необходимо да се екструдира към 3д принтера. А също и предполагаемото времетраене на самия процес по принтиране.

На финала, информацията се систематизира и се подава към машината под формата на общ файл. 

Един много характерен пример в това отношение е така наречената версия Cura, която е безплатна, но има достъп до всички функции. Най-вече, предлага възможност за използване на Combing метод.

Предимства на програмата Cura

Тя е дело на компанията Ultimaker и е перфектно предложение както за тези, които току-що стартират в областта на 3д принтирането, така и опитните професионалисти. Функционална е за много видове принтери, като ограниченията са незначителни и се забелязват само при някои много специфични функции. Но дори и те могат да се избегнат при отпечатване на първия слой, ако заложите на добре настроен 3д принтер. Обръщаме специално внимание именно на него. Защото, много често, именно перфектното качество при печата на първия слой / лъскава и равна долна повърхност/ е решаващо за качеството на цялостния проект.

Съотношението между размерите също са много важни, като е необходимо да се гарантира липсата на специфично поставени линии или излишни. Това може да се избегне при една добре оптимизирана скорост, която не е твърде висока. И накрая, важно е да активирате и режима Combing.

Cura печели предимство с това, че ви дава възможност да нагласите два вида скорост. Скоростта на печат и скоростта на движение. Първата отразява бързината на печатащата глава, а втората – движението й когато не печата.

Combing методът гарантира миниум грешки

Combing методът свежда до минимум грешките и така минимализира риска евентуални дефекти по външните повърхности. На практика това е възможно, благодарение на преизчисляване на всички движения на хода на печатащата дюза. Така тя остава в периметъра на печата и въпреки, че това предполага по-дълги разстояния при движение. Намалена нужда от ретракция на материала компенсира всичко.

В случай на изключване на опцията, печатащата глава се измества към следващата точка по права линия, а материалът се прибира. Тоест,  при активиране на Combing методът, компонентите на принтера ще избягват отпечатаните части по време на преместването си. И поради невъзможност да използва най-прекият път от точка А до точка Б, печатащият елемент ще започне да се движи около него. Така се предотвратява евентуален контакт с частите, които вече са отпечатани и респективно риска от дефекти по повърхността или евентуално смесване.

В кои случаи Combing метода не е добра идея?

Например, когато се печатат еднослойни обекти, поради опасност от предоставяне на несъразмерни линии в долния слой на модела. Ако искате да си гарантирате бързо завършване на процеса, без странични забавяния, използвате Not in Shell режим на работа. Така ще се избягват тези зони, намиращи се в периметъра и ще може да се отпечата оптимален слой.

Непременно вземете под внимание и на максималното разстояние без прибиране – милиметровата стойност трябва да бъде на 10 мм. По този начин щом печатащата глава стартира своето движение над  зададената стойност, устройството ще спира отпечатването и ще се прибира навътре.

Необходима ли е намесата на експерт?

Това не може да се каже с абсолютна точност, тъй като отговорът зависи от това доколко е сложен всеки конкретен проект. Вероятно, в огромна част от случаите, вие сами ще можете да се справите с Combing метод. Достатъчно е единствено да го активирате. Разбира се, ако ще печатате многослоен обект, по-добре е край вас да има експерт, който да измери и тества протичането на процеса без да допуска грешките, характерни за начинаещите.

Обобщение 

Методът Combing е неизменна част от 3д принтирането, като използването му ще ви позволи да постигнете максимално добри резултати. А ако той вече е събудил интереса ви, разгледайте и други интересни теми в 3dsolid.eu. Очакваме ви за да споделим с вас най-любопитните факти от света на иновативните машини.

Може да се абонирате за нашия безплатен мейл бюлетин за да получавате още повече технологична информация свързана с 3D принтирането. Вече над 50 човека го направиха! Включете се и вие.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *