Предстоят славни дни за 3D печата

Според експертите,  след кризата с Covid-19 се очаква да настъпят славни времена за технологията на 3D печатането. И в това няма нищо случайно – нейният потенциал за децентрализация на производството все още си остава напълно нереализиран. Именно тази технология (3D печат) може да ни спаси от твърде дългите и комплицирани вериги за доставки, допринасяйки огромни ползи във времената, на така нареченото „повишено внимание”.

На 3D принтирането винаги се е гледало като на преди всичко отлична технология за бързо прототипиране. Затова и от него се възползваха предимно големите корпорации, за създаването на различни дизайни. Така например, благодарение 3D печата, производителите на касови апарати успяха да създадат комфортни модели. Както и фирмите, производители на безалкохолни напитки  – нови, ергономични и атрактивни форми бутилки. Примерите са безкрайни, но сега няма да акцентираме върху тях, а ще се спрем на следващите важни задачи пред 3D принтирането. Нека видим кои са областите, където технологията предстои тепърва да разгърне своя потенциал.

Как 3D принтирането ще преобрази живота ни

Тази технология започва все повече и повече да навлиза във всяка една сфера от нашия живот. Вече на няколко места по света с помощта на 3D принтер се строят къщи. Част от моделите дори работят с естествени материали.

Наскоро жителите на Амстердам се сдобиха с нов, стоманен пешеходен мост, за изработката на който е използван 3D печат. По същия начин от General Electric официално обявиха, че вече ще произвеждат своите кули за вятърни турбини също чрез 3D печат. Предимството е, че мачтите могат да са два пъти по-високи. Досега те бяха само 80 метра, а вече ще могат да достигнат 150 м. По този начин роторите ще генерират с 33% повече електричество.

Предстоят славни дни за  3D печата
Предстоят славни дни за 3D печата

Covid-19 и „златните дни” на технологията

Борбата с коронавируса открива ново поле за изява на технологията. Според специалистите, подобно на ролята на електрическите коли в решаването въпросите с климатичната криза, 3D печата ще се превърне в спасение срещу последиците и новите правила на живот, които наложи Covid-19. Вече се обмисля 3D печат да се използва не само за прототипи, но и за крайно производство, установи скорошно проучване. Вече е съвсем ясно, че компаниите гледат на технологията различно. Осъзнавайки огромният й потенциал – веригите за доставки в индустриалните компании се оглеждат за възможни местни алтернативни източници за производство.

Именно благодарение на 3D печата се открива възможност много компании да стартират успешно на пазара, предлагайки далеч по-атрактивни цени на своите потребители. Така реално би могъл да бъде преборен спада на растежа в производството. Дори нещо повече от това, защото ако технологията се съчетае с роботизация, влиянието й ще бъде многократно увеличено. Известно е, че роботите  са пъргави в триизмерен план, а 3D принтерите пък са в състояние да създават сложни обекти. По този начин съчетаването на тези две предимства е в състояние да преобрази почти всяка индустрия.

Какви са ползите?

Ползите са много. Така например, при локализирано производство разходите за транспорт ще спаднат драстично. Освен това, ще се пести и време, както и ще бъдат значително намалени емисиите на парниковите газове.

Възможността на страните да бъдат подсигурени с критични доставки при извънредни ситуации, например както в случая с пандемията от коронавирус, е още един голям плюс. Припомняме, че именно с помощта на 3D печат преди месеци бяха изработени апарати за обдишване за пациентите в болници, които нямаше откъде да закупят респиратори поради всеобщия недостиг на такива. Но тенденцията е вече болниците сами да си произвеждат една голяма част от необходимото оборудване. Например ръкавици, шлемове, комплекти за тестване на вируси и така нататък.

До какви промени ще доведе всичко това в световен мащаб?

Промени определено ще настъпят, затова е хубаво всички да сме добре подготвени за тях. Например, държавите, които досега масово изнасяха техника на световния пазар, вероятно ще трябва да се преориентират към друго, за да компенсират намаляващия износ.

Промени ще има и в сферата на заетостта, защото пред някои специалисти, например машинните инженери или специалистите-химици, ще се разкрият нови възможности. При други точно обратно – тяхната работа ще се извършва от роботи и ще е необходимо да бъдат преквалифицирани.

Според анализатори, бумът на технологията може да доведе до нови форми на социално неравенство – тези държави, които поддържат добро ниво на високотехнологични инвестиции ще просперират, а останалите ще изостанат в икономическото си развитие. Но всичко това е неизбежно и ще трябва по някакъв начин да успеем да се справим в новите условия на живот.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *