Да си направим 3d принтер в домашни условия – мит или реалност?

Ролята на 3D принтерите днес е огромна. Тази сравнително нова технология бързо завоюва позиции и вече заема важно място в ежедневието ни. Разбира се, разнообразието от модели също се увеличи и сега имаме свободата да избираме от широка продуктова гама. Ако искате да разберете дали е възможно да си направите 3d принтер в домашни условия, може да продължите със статията.

3D принтерите идват при нас напълно готови за употреба и единственото, което остава да направим, преди да започнем работа, е да се снабдим с материали.

Тук е мястото да отбележим, че различните видове 3D принтери използват различни такива. Затова, преди да работата да стартира е добре предварително да сте наясно с всички инструкции, предоставени от производителя.

3D принтерите буквално направиха революция в съвременния свят – тези иновативни машини дадоха зелена светлина за отпечатването на всевъзможни продукти и предмети, за да улеснят максимално живота ни и да задоволят всичките ни нужди. Те притежават множество предимства.

За съжаление обаче, 3D принтерите си остават едно недотам евтино удоволствие. Въпреки, че могат да се намерят и модели на много приемливи цени. Но ако трябва да се снабдим с качествен 3D принтер, който да притежава по-големи възможности, ще трябва да бръкнем по-дълбоко в кесията. В противен случай може да се окаже така, че очакванията ни да се разминат с реалността.

Именно това е причината и някои потребители да прибегнат до друга алтернатива – да създадат триизмерно принтираща машина със собствените си ръце. Вероятно вече пресмятате колко е сложно нещо е това и сте убедени, че не е по силите на всеки. Напълно сте прави, но все пак има и такива ентусиасти, за които създаването на собствен триизмерен принтер е вълнуващо приключение.

Всъщност, сред редиците на феновете на  3D печата могат да се открият много талантливи и позитивно настроени хора. Известни под общото прозвище DIY’ers.  Те намират опитите за създаване на триизмерен принтер за едно доста любопитно и приятно занимание. При това са готови да започнат почти от нищото.

Но нека най-напред обясним по-подробно какво представлява точно това революционно устройство – 3D принтерът.

Ако досега не сте се имали възможност да придобиете знания в тази област, вероятно технологията ви изглежда почти нереална. Но това е само на пръв поглед, защото всъщност 3D принтерите правят нещо съвсем естествено – те просто създават прототипи на реално съществуващи обекти. Разбира се, необходими са много сложни и прецизни изчисления, които се извършват от специален софтуер, с който оперират висококвалифицирани специалисти.

Подобно на принтера, който всички използваме за разпечатване на различни файлове от компютрите си /изображения, графики, текстове и така нататък/. 3D принтерите отпечатват триизмерни обекти. Само че, те работят не с мастило, а с други материали, най-често с течна пластмаса, която се втърдява преди да стартира работата по изграждането на конкретния обект.

До скоро 3D принтерите не бяха толкова достъпни, колкото са в момента. Наистина, няма как да не признаем, че това е една доста скъпа иновация. Но добрата новина е, че с все по-впечатляващия напредък на технологичния процес, технологията с всеки изминал ден придобива по-голяма достъпност. А това от своя страна осигурява възможност на широк кръг от потребители да се насладят на възможностите, които се разкриват пред тях.

Как да си направим 3d принтер и възможно ли е въобще това в домашни условия?

Преди да отговорим на този въпрос да уточним по-какъв начин се изграждат обектите. Съществуват различни концепции, но ние ще подходим по следния начин – нека разделим 3Д моделите на две. Това ще ни даде възможност да наблюдаваме и вникнем в процеса на изграждане на триизмерните обекти. А когато той приключи, ще станем свидетели на „раждането“ на един напълно функционален прототип.

Сега да хвърлим малко повече светлина на един от най-характерните процеси, при които 3D принтера, с помощта на лазерен лъч, произвежда фин смолист слой и рисува прав участък на определен продукт. Става дума за така наречената стереолитография.

Ролята на лазера е изключително важна, защото той втърдява нарисувания шаблон и го прилепва към следващия смолист слой. По този начин, слой след слой, натрупването продължава, докато процесът не се финализира с прилепването и на последния детайл.

Естествено, това съвсем не е единственият модел за принтиране, а точно обратно – съществуват и много други, работещи с различни материали, например метал, течна пластмаса, прах и така нататък. След като излезе от принтера материалът се втърдява.

Хубаво е да припомним още, че в зависимост от производителността на машината, продуктите за триизмерен печат могат да се измерват както в метри, милиметри така и в сантиметри.

За да работите спрямо инструкциите с такъв принтер, следва обаче да бъдете заредени с много търпение. Вероятно се питате защо и веднага отговаряме – понякога за създаването на някой дори съвсем малък обект е необходимо да се чака няколко часа!

Да си направим 3d принтер в домашни условия – мит или реалност?
Да си направим 3d принтер в домашни условия – мит или реалност?

Какви видове принтери съществуват и какво е тяхното приложение?

Първо трябва да уточним, че не можем да кажем, че някой от видовете 3D принтери е по-функционален и по-добър от друг, защото всеки модел притежава своите плюсове и минуси.

Хубавото е, че всяка една от различните технологии предлага нещо различно и допълва другите, предлагайки нови и интересни възможности. Точно и заради това 3D принтерите се делят на няколко различни вида. Що се отнася до използваните материали и конкретният метод на работа.

Общо взето класификацията изглежда по следния начин:

Прах

Екструзия ( използващи FDM технологията)

Смола ( използващи фотополимеризация)

Всички останали

Всеки един тип устройства може да демонстрира своите възможности в различни сектори. Предимно 3D принтерите са незаменими при създаване на различни индустриални продукти, тъй като имат възможността да създават бързи прототипи. Така например, благодарение именно на тях, създаването на медицински протези стана напълно достъпно. А всички знаем, че това е един от секторите с най-голямо значение за нас, хората.

Звучи невероятно, но съвсем лесно, в домашни условия, с помощта на 3D принтер можете да създадете най-различни орнаменти или пък прототипи на ваши любими герои. След като завършите напълно дизайна им, като ги оцветите със собствените си ръце. Можете да създадете страхотни декоративни лотове, които да се превърнат във фокусен център на интериора и веднага да привличат вниманието на всеки, който пристъпи прага на вашия дом.

Процесът е бърз и не се изискват много големи умения, за да направите подобни украшения с висока художествена стойност.

Затова и отговорът на въпроса дали бихме могли да си направим 3d принтер в домашни условия, е твърдо ДА.

Разбира се, има уточнения, например, че всеки създаден собственоръчно триизмерен принтер е необходимо да следва дизайна на своя примерен модел. При сглобяването също трябва да се внимава много, за да се постигне желаният резултат.

Един от моделите, които са много подходящи за образец е RepRap. Нещо повече – той дори е спечелил прозвището „самовъзпроизвеждащият се 3D принтер“. Това е така, тъй като създаването на една внушителна част от най-добрите 3D принтери в наши дни, е именно благодарение на него.

Ако се поразровите в интернет, бихте могли да намерите безкрайно много идеи за това как да създадете свой собствен 3D принтер буквално от нулата.  Сега ще коментираме някои от най-важните стъпки, с чиято помощ ще успеете да вникнете отлично в материята, за да сте наясно какво можете да очаквате, при положение, че решите да стартирате процеса по създаването на ваш личен триизмерен принтер.

Най-напред е необходимо да се снабдите със стартовия  DIY комплект. В него ще откриете по-голямата част от нещата, които ще са ви необходими за да сглобите своя принтер. Тези комплекти са наистина много полезни, защото могат да ви спестят редица усилия и време, тъй като няма да се налага да издирвате и закупувате всички тези части поотделно.

DIY комплектите могат да бъдат разделени на два типа:

DIY комплект „От нулата“

Той е много подходящ за всички, които обичат предизвикателствата и копнеят да създадат от нищо – нещо. Казано по друг начин, този комплект е за хората, предпочитащи метода RepRap, за който стана дума по-горе. Той има много предимства, но, естествено, в никакъв случай не може да се каже, че е лишен от недостатъци.

Теоретично, с този комплект създаването на триизмерен принтер би могло да ви излезе по-евтино. Защото, тръгвайки „от нулата“ ще сте напълно наясно с местоположението на всяка част от устройството. Дотук добре, но цялата тази работа си има и своите минуси. Например, ще ви отнеме ужасно много време. Докато успеете да нагласите ужасно многото елементи като гайки, болтчета, колани и други чаркове. Ще се наложи да изградите и контролен борд или да го закупите /това вече зависи от нивото на вашите умения/.

DIY комплект „Стандартен“

Той ще ви спаси от загубата на време и нерви, тъй като обикновено идва с инструкции и сглобяването му ще бъде много по-лесно. Всъщност, „лесно“ е доста разтегливо понятие, затова не бива да подценявате процеса на сглобяване – хубаво е да сте предварително подготвени в известна степен, за да мине всичко гладко и успешно. Също така, не разчитайте, че комплектът ще съдържа всички необходими части, без изключения. Да се мисли така е наивно, разбира се, че вероятно ще се наложи да купите отделно някои от нещата.

Хайде да сглобим принтера! Кои са стъпките, които трябва да следваме?

Да предположим, че вече всичко е уточнено и закупено. Сега предстои да обмислите дизайна на вашия триизмерен принтер. Внимавайте, защото една огромна част от собственоръчно създадените 3D принтери, не изглеждат особено добре от естетична гледна точка, ако трябва да ги сравним с някои от най-известните световни брандове. Разбира се, тук веднага ще се намерят опоненти, които да изтъкнат, че всичко това е въпрос на вкус, а и като цяло визията на триизмерния принтер не е от особено голямо значение. Но нека оставим по този въпрос всеки да вземе своето самостоятелно решение.

Затова минаваме към следващата стъпка, която е най-вълнуващата, но и същевременно отнема най-много време и изисква най-голямо търпение – сглобяването на различните компоненти. Пригответе се за невероятно забавление и безсънни нощи! Заредете се и с търпение, защото вероятно ще има моменти, в които ще сте склонни да зарежете всичко. Не го правете, защото, уверяваме ви, крайният резултат си струва усилията!

След като се справите успешно с хардуера, време е да пристъпим и към добавянето на подходящ софтуер, без който 3D принтера няма да бъде в състояние да работи.

Каква е ролята на софтуера?

Той ви дава възможност да преглеждате и коригирате 3D графичните обекти. А също така и да трансформирате изображенията в инструкции, които да бъдат разбираеми за машината.

Когато и тази част е финализирана, значи е дошъл бленуваният момент. Вече можете да обявите пред света, че собственоръчно сте успели да създадете свой личен 3D принтер и сте готови да принтирате това, което желаете.

Струва ли си всичко това?

Няма как да не си зададем този въпрос, когато знаем колко бързо се развиват технологиите и че в един момент, всеки от нас ще може да притежава такава машина. Но отговорът не може да бъде еднозначен, защото е въпрос на лични предпочитания. Можете да си купите напълно готов за употреба 3D принтер, а можете и да минете през вълнуващото приключение да си го сглобите сами. Някои, по-прагматично настроени хора, биха предпочели първият вариант. Те добре знаят, че не всички сме толкова сръчни, че да успеем да се справим със създаването на такава сложна машина. Други пък, които са авантюристи по природа, ще се спрат на втората опция. За тях е важно предизвикателството и тръпката от постигнатия успех. Ако сте от тях, то не губете повече време, а се захващайте за работа!

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *