Какво е Индустрия 4.0: Същност и принципи

Нека направим едно въведение относно Индустрия 4.0

Днес, под влиянието и напредъка на информационните технологии, се наблюдава значително повишение на качеството на много услуги и продукти. Това от своя страна пък увеличава доверието и лоялността на клиентите, но съвсем не е единствената полза. Благодарение на новите подходи, зародили се в така наречената Индустрия 4.0, производителите са по-рентабилни и могат да натрупат по-големи печалби, а също така и да си позволят повече инвестиции, за да подобрят качеството на продуктите си.

Вероятно вече ви заинтригува терминът Индустрия 4.0, затова бързаме да изясним за какво точно става въпрос.

Тя за първи път се появява на Стария континент в далечната 2011 година, по време на индустриално изложение в Хановер, където германците говорят за нуждата от по-пълно навлизане на IT технологиите в производството. След осмисляне на ползите от този процес, бива разработена специална стратегия, която да модернизира производствените процеси. И това всъщност е Индустрия 4.0, чието название вече започна да се употребява като еквивалентно на четвъртата индустриална революция.

Идеята е, че тъй като материалният свят днес е тясно свързан с виртуалния, това налага раждането на нови киберфизични комплекси, слети в една цифрова екосистема.

Какво е Индустрия 4.0: Същност и принципи
Какво е Индустрия 4.0: Същност и принципи

Роботизацията на производството е една от най-важните характеристики на Индустрия 4.0.

Става въпрос за все по-голяма автоматизация на вече съществуващите процеси и етапи на производството, например – дигитален дизайн на различните продукти, изграждане на виртуалното му копие,  автоматизирана поръчка и доставка необходимите за производството му компоненти , възможност за проследяване на доставката им, а също така и на  пътя на готовия продукт до неговия потребител. Но даже и след извършване на съответната продажба, производителите биха могли да продължат контрола си, да следят неговата употреба. Например да променят при необходимост настройките по дистанционен път, както и да актуализират софтуера, а също и да предупреждават потребителите за вероятни повреди.

Именно тази светла перспектива направи възможно все по-засиленото в последно време производството на „умни“ домашни уреди или друга техника, която използваме в домовете си. Още един пример за ползите от Индустрия 0.4 – миналата година Apple започна да рециклира старите модели iPhone – машините ги разглобяват, отделят най-ценните части, за да се използват след това пак, а останалото се изхвърля, при това с абсолютно минимална вреда за околната среда.

Ето това е причината и концепцията на Индустрия 4.0 често пъти да се среща изобразена като математическия знак за безкрайност – защото тя абсолютно илюстрира този непрекъснат цикъл на взаимодействие между продукт, клиент и производител.

Какво е Индустрия 4.0: Същност и принципи
Какво е Индустрия 4.0: Същност и принципи

А сега нека да отбележим и най-основните й принципи:

Съвместимост

Този принцип илюстрира способността на машините, устройствата, сензорите и хората да могат да си взаимодействат и да обменят опит помежду си чрез глобалната мрежа.

Прозрачност

Във виртуалния свят се генерира цифров аналог на реално съществуващ обект, което с абсолютна точност да показва всичко, което се случва с физическия му еквивалент. Това ще направи възможно получаването на най-изчерпателна информация за всеки един процес, който се развива и касае оборудването или производството.

Техническа поддръжка

Същността на този принцип е, че компютърните системи реално могат да помогнат на хората да вземат правилните решения чрез събиране, анализ и визуализация на цялата информация, спомената по-горе. Тази поддръжка дори може да се изразява в пълната подмяна на хората с машини, например по време на опасни или пък съвсем рутинни операции.

Децентрализация на управленските решения

Този принцип касае делегиране права на киберфизични системи. Целта е автоматизацията да бъде възможно най-пълна и навсякъде, където конкретна машина може да работи ефективно напълно самостоятелно, тоест без човешка намеса, тя да замени хората. Така служителите биха могли да се явят само в ролята на контролиращи наблюдатели, които да реагират единствено в аварийни или някакви нестандартни ситуации.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *