Какво представляват 3D технологиите?

3D технологии не само се развиват непрекъснато, но и навлизат с все по-бързи темпове в нашето ежедневие.

Какво представляват 3D технологиите?
Какво представляват 3D технологиите?

Кои са най-разпространените 3D технологии?

Триизмерна телевизия.

Триизмерен печат.

Триизмерна компютърна графика.

3D телевизия

Стереоскопия – това е онази технология, която позволява на 3D телевизията да бъде възприемана триизмерно (предметите тук са със съответната височина, дълбочина и широчина, както са и в реалността). Посредством тази технология се представят две еднакви изображения, но под различен ъгъл – едното е за лявото, а другото за дясното око. Възприемани едновременно от мозъка, те създават впечатление за триизмерност.

3D печат

Адитивен печат3D принтиране, казано по друг начин. 3D печатът е вид 3D моделиране. В своята същност представлява изработка на реален триизмерен обект. Реализира се чрез постепенно нанасяне на отделни слоеве материал. Технологията дава възможност за създаване на сложни обекти с различни форми. Поради тази причина тя е широко използвана в много области: индустриално производство, архитектура, изкуство и др. Освен индустриални, съществуват и потребителски 3D принтери.

Триизмерна компютърна графика

При 3D графиката се създават триизмерни обекти посредством различни техники и инструменти. Създаването им е процес, който разрешава няколко проблема: представяне на третото измерение, отделяне на изображението от линиите и повърхнините, създаване на реалистични картини посредством цветове и светлосенки. Полученият обект може да бъде заимстван от реалния свят, но и да е напълно абстрактен.

Етапите на създаване на 3D графиката са няколко:

Тримерно моделиране – това е процесът, при който чрез специализиран софтуер, предназначен за проектиране, се създава желаната триизмерна форма на обекта. Обемното изображение се проектира на база на графична, текстова или друг вид информация. Структурата на модела се изгражда от точки (или върхове), които оформят повърхнини. Вече готовият модел може да се разглежда от всяка страна. 3D моделирането се използва за създаването на филми и компютърни игри, за проектиране на интериорен дизайн и др.

3D анимация – движението, което обектите заемат в пространството за единица време.

Рендериране – моделът се превръща в цифрово изображение.

Това са само част от се 3D технологиите, които използваме днес. А как ще се развиват в бъдеще – предстои да разберем.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *