Въведение: Как да използваме функцията Extruded Cut в SolidWorks?

Време е да опишем подробно как да използваме функцията Extruded Cut в SolidWorks. Накратко тази функция служи за обработка и изпълнение на разрези или така наречено отнемане (премахване) на материал от 3D детайл. Ако следвате стъпките би трябвало да няма проблем при създаването му. Ако искате да уголемите изображенията просто цъкнете върху тях.

Нека започнем по същество. За целта си стартирайте детайла, който направихме в първата статия (3D детайл) или направете нов подобен.

Ако използвате детайла от първата статия, влезте в скицата на функцията Extruded Boss и променете размера от ⌀ 50 на ⌀ 80. Ако правите нов детайл повтаряте стъпките от статията и създавате 3D детайл с размери ⌀ 80 и дължина 70 mm.

Редактиране на скица на 3D детайл.
Редактиране на скица на 3D детайл.

Можете да промените дължината на детайла от дървото в ляво. Direction 1 си остава на Blind.

Промяна на дължината от Extruded Boss.
Промяна на дължината от Extruded Boss.

След което избирате Right Plane ( Дясна равнина) и влизате в режим Sketch (Скица).

Режим скица.
Режим скица.

Вече би трябвало да сте в режим скица. За да направим разрез или така нареченото отнемане на материал трябва да начертаем в каква форма искаме да бъде изпълнена обработката по отнемането на материала от 3D детайла.

Ние избрахме да направим окръжност с диаметър ⌀ 51 на разстояние 35 mm от десния край. За целта влизаме в Sketch и избираме „Circle“.

Правим окръжност.
Правим окръжност.

Предварително, както вече знаете сме направили конструктивни линии, които ни помагат да оразмерим детайла и да е максимално фиксиран. След което правим окръжност и я оразмеряваме чрез Smart Dimension. 3D детайла трябва да изглежда така преди да стартираме опцията за Extruded Cut:

Подготовка за Extruded Cut.
Подготовка за Extruded Cut.

Докато сме все още в режим скица (Sketch) отиваме в менюто Features и избираме Extruded Cut.

Стартиране на Extruded Cut.
Стартиране на Extruded Cut.

Отваря се поле за настройки на Extruded Cut в дървото от ляво на екрана. В полето Direction 1 избираме опцията да се изпълни през целия детайл или така нареченото Through All. Чрез стрелките (черната и сивата непосредствено в ляво на Through All) можем да изберем посоката на отнемане на материал.

Настойки на Extruded Cut.
Настойки на Extruded Cut.

Кликаме върху зеленото тикче и вече сме готови. Дървото в ляво би трябвало да изглежда така:

Дъвото на 3D модела.
Дъвото на 3D модела.

Ако сте изпълнили нещата до тук, би трябвало вече да имате готов 3D модел на детайл с обработка отнемане на материал. Той трябва да изглежда така в завършен вид:

Завършен вид на 3D детайл с обработка.
Завършен вид на 3D детайл с обработка.

В тази статия „Въведение: Как да използваме функцията Extruded Cut в SolidWorks?“ научихте, че лесно и бързо може да направите обработка отнемане на материал от предварително направен 3D детайл в SolidWorks.

При възникнали въпроси може да оставите коментар или да се свържете с нас, чрез контактната форма.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *