Предстои най-важното събитие за наука в България – традиционният Софийски фестивал на науката 2020

Днес, 26 септември, на територията на София тех парк, въпреки трудностите в условията на пандемия, ще се проведе традиционният Софийски фестивал на науката. На 10-то издание на най-важното събитие за наука в България ще присъстват десетки български лектори. Както и редица чуждестранни експерти в различни области ще отбележат присъствие онлайн.

Феновете на науката очакват с нетърпение богатата програма на Фестивал на науката 2020, която ще продължи и на следващия ден – 27 септември.

Един от главните акценти в нея ще бъдат проведените на живо срещи с родни учени! Развиващи се в световноизвестни научни центрове и университети.

Така например, публиката ще може да се срещне с д-р Иван Койчев. Лекар специалист по невропсихиатрия в Университетската болница „Джон Радклиф“ в Оксфорд. Да научи за най-новите технологии, използвани за установяване и проследяване на деменцията. Още преди тя да е поразила организма в значителна степен. Ще научи как всеки един от нас може да минимализира риска от появата на това страшно заболяване.

Друг учен – Жасмина Георговска от Института „Джейн Гудол“ в Лондон, пък ще изнесе любопитни факти за изследванията, които се провеждат в центъра за защитата на шимпанзетата. Както и за ролята на жените в развитието на науката.

Лекторите от чужбина от своя страна ще ни информират за новостите по едни от най-наболелите в момента теми в момента. Давайки отговори на важни въпроси от рода на „Ще донесе ли Нютон нещо вкусно за хапване?“ и „Каква музика ще избере Айнщайн за пътуването? „.

Предстои най-важното събитие за наука в България - традиционният Софийски фестивал на науката 2020
Предстои най-важното събитие за наука в България – традиционният Софийски фестивал на науката 2020

От своя страна, ученият Педро Месенгер, член на Висшия съвет за научни изследвания в Испания ще изнесе интересни факти за развитието на изследванията, свързани със създаване на изкуствен интелект. Наблягайки на бъдещите перспективи, успехите и етичните проблеми, които тепърва следва да бъдат разрешавани в тази област на науката. В своята презентация той ще направи аналогия и с някои световно известни литературни произведения, третиращи темата за изкуствения интелект.

Децата също няма да бъдат забравени от Фестивал на науката 2020, защото ги очаква страхотно научно шоу! Което ще представят емблематичните лица на Би Би Си – Стефан Гейтс и неговата дъщеря и асистентка Попи, от лондонския им дом на живо.

Предстои също така да се засегне темата с климатичните промени. Изказване по нея ще направи д-р Валери Масон-Делмот, който е старши учен в Лабораторията по науките за климата и околната среда в Института Пиер Симон Лаплас, както и и съпредседател на работната група по Шести оценъчен доклад за състоянието на климата в Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC).

Феновете на науката ще могат да се срещнат отново и с любимите си учени, преминали през конкурса Лаборатория за слава – FameLab. Чието присъствие на фестивала на науката вече се превърна в традиция.

Вълнуващи презентации, които ще ни потопят в един съвсем нов свят. Ще представят и част от представителите на младата наука в родината ни –   ветеринарните лекари д-р Петър Ефтимов и д-р Тома Щилянов, биолозите Ния Тошкова и Виолета Желязкова, хидробиологът Димитрий Дашинов, химикът Златина Димитрова и други.

Можете да видите и пълната програма на фестивала ТУК. Входът за деца е безплатен, а повече информация за цените на билетите ще откриете ТУК.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *