Какво е Selective Laser Sintering и какви са неговите предимства?

Какво е SLS?

LS е абревиатура на пълното наименование Selective Laser Sintering, което в превод означава така нареченото лазерно синтероване. Представлява един от бързите методи за създаване на прототипи с помощта на лазер. Тази SLS технология изобщо не е нова, а напротив – позната е още от края на 20 век, по-точно от 80-те години. Интересното при нея е, че за създаването на разнообразните прототипи не се използва конвенционална пластмаса, а специална фина пудра. Именно с нея оперира лазерът и крайният резултат е наистина впечатляващ – изключително леки и същевременно здрави и устойчиви конструкции.

Но нека видим как се случва всичко в пълната му последователност.

Машината е проектирана със специален контейнер, в който се съхранява необходимият за създаването на прототипите полимер, като в конкретния случай той е във вид на пудра. След това лазер, прецизно управляван от софтуера, нарязва CAD модела на много тънки слоеве /0.08 mm /и започва да пресъздава всеки един от тях последователно. Това се случва по следния начин – лазерът минава през пудрата и я преобразува в твърда маса, която получава характеристики, напълно идентични с тези, на зададения 3Д модел. Всичко това се повтаря при всеки следващ слой, докато прототипът не бъде завършен напълно.

Специфичното при тази технология е, че тя може да послужи за пресъздаване на доста сложни модели, без да е нужно в процеса на изработка да се използва допълнително поддържащ материал.

Каква е тайната?

При създаването на прототипа, пудрата, която остава неизползвана при моделирането на съответния слой, обгръща и осигурява надеждна поддръжка на всички висящи части, запълвайки получилите се празнини. Ето защо с помощта на лазерното синтероване могат да се изградят дори много дълги и тънки конструкции. Това би било невъзможно при използването на другите, макар и сходни по същество технологии.

SLS технология. Какво е Selective Laser Sintering и какви са неговите предимства?
SLS технология. Какво е Selective Laser Sintering и какви са неговите предимства?

Още едно предимство са разнородните материали, с които работи SLS технологията.

Те могат да бъдат както керамика, акрил, стъкло, така и найлон, сребро, алуминий и други. По време на 3Д принтирането могат да се добавят и цветове, за още по-богата гама от приложения. Освен това, създадените чрез лазерно синтероване прототипи са с много прецизна изработка и притежават завидна устойчивост. Selective Laser Sintering (SLS технология) е незаменим помощник във всяко едно производство и вече жъне популярност в редица индустрии. Като включително медицинската, автомобилната, а също и в авиационната.

Ако искате да получавате още повече съдържание може да се абонирате за нашия безплатен мейл бюлетин. Формата за регистрация ще намерите най-горе в дясно на екрана!

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *