FDM технология за принтиране

FDM технология за принтиране – същност и създаване

FDM в пълното си име е Fused Deposition Modeling. Тя е сред най-популярните 3D технологии за принтиране. Началото й е поставено в 80-те на миналия век. В наши дни си проправя все по-голямо място от приложение в множество браншове. FDM технология за принт се прилага в прототипирането, при създаване на готови продукти и на концептуални модели.

Как работи FDM технологията за принтиране?

FDM технологията създава обектите, отдолу нагоре, пласт по пласт. Процесът на работа от екструдер, започва със затоплянето и извличането на пластмасови влакна. Началото на процеса по 3D принтиране стартира, чрез софтуер и изрязване модела на части (слоеве) с CAD. Всеки слой се изграждат с размери в порядъка от 0.05 мм и до 0.35 мм. Следва процес на затопляне на пластмасата. Извършва се нанасяна по координати X и Y, чрез екструдера. В процеса на работа, 3D принтерът добавя и поддържащи материали при нужда. Това допринася реализирането на готовия обекта. Когато принтирането е към своя край, поддържащият материал се отстранява.

Материалите в FUSED DEPOSITION MODELING.

Fused Deposition Modeling се прилага като PLA, ABS, Nylon. Последните са подходящи за прототипи и за крайни продукти. Най-често използван материал е акрилонитрил бутадиен стирен (ABS). Той се прилага във FDM технология за печатене на ABS. Акрилонитрил – бутадиен – стирен е много устойчив на външно влияние и се поддава на последващи обработки. Сред най-използваните материали за поддръжка са водоразтворимият восък или полифенилсулфон (PPSF).

FDM технология за принтиране.
FDM технология за принтиране.

Предимства във FDM технологията за принтиране.

Технологията за принтиране FDM е избирана, заради механичната и топлинна устойчивост по създадените от нея продукти. Тя е лесната за работа. Благодарение на работата й се създават части с термопластични свойства. Притежава отлични топлинни, механични и химични качества. Това я прави лесно приложима в множество други инженерни открития и производствени области. Една от важните й роли, които не бива да се подценяват е, екологичната и устойчива среда на употреба.

Приложение на FDM технология за принтиране.

Технология за принт Fused Deposition Modeling, намира широк спектър и места за изяви. Към списъка се отнасят, както дейности и цели браншове, сред които са най-мощните производители на автомобили в света, през архитектура, авиационната индустрия, до производството на малки крайни серии продукти, от стотици сектори на човешката дейност.

FDM, е много подходяща за създаване на резервни части. Това са места на приложение, където се използват единични или малък бройки елементи. Такива често изискват и кратки срокове.

FDM технология за принтиране намира и редица места за приложения в областта на дизайна и редица креативни дейности. Тя участва в създаване и тестване качествата на функционални прототипи, концептуални модели и създаване на всевъзможни инструменти. FDM се прилага в множество довършителни дейности. Сред последните са области по шлифоване, боядисване, вакуумно метализиране или галванизиране. FDM технология за принтиране е едно от откритията, без което съвременният ни свят не може.

Благодарение на нея науки, технологии и индустрии ще достигнат по-високи върхове в развитието си!

Ако искате да получавате още повече съдържание или да обменяте опит и информация с други хора, които имат интерес в сферата на технологиите може да се присъедините в нашата Фейсбук група (3D технологии), да харесате нашата Фейсбук страница (3D технологии), както и да се абонирате за нашия безплатен мейл бюлетин, формата за регистрация ще намерите най-горе в дясно на екрана!

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *