Топ 10 най-добър CAD софтуер за всички нива

Какво е CAD софтуер?

Топ 10 най-добър CAD софтуер за всички нива.
Топ 10 най-добър CAD софтуер за всички нива.

Софтуерът, който ще използвате, когато проектирате нещо, преди да бъде отпечатано 3D, зависи изцяло от това, което се опитвате да направите. Като цяло софтуерът за 3D дизайн попада в две категории. Първият е CAD софтуер, а вторият е софтуер за 3D моделиране.

CAD софтуер се използва най-често при създаване на промишлени обекти, каквито са механичните. Софтуерът за 3D моделиране позволява повече художествена свобода. При него дизайните не работят механично. Те са функционални или да се вписват в устройството в реалния свят. В исторически план софтуерът за 3D моделиране се използва в анимационни филми и видео игри за създаване на органични дизайни. Той може да се използва и за създаване на 3D модели за печат.

Тук се фокусираме върху CAD (Computer Aided Design) софтуер. Софтуерът може да е специфичен. Той е проектиран да бъде технически инструмент с функции в индустриалния дизайн, механичния дизайн, архитектурата и области като аерокосмическото инженерство и космонавтиката.

CAD софтуер е моделът, който съдържа данни като свойства на материала, размери, толеранс и специфична информация за производствения процес. Наред с това много CAD приложения, сега предлагат разширени възможности за изобразяване и анимация за по-добро визуализиране дизайна на продукта.

Ако решите да създадете 3D модел за печат с CAD, може да запишете модела си във  формат на стереолитографския файл (STL), фактически CAD файлов формат за производство на добавки (съществуват и други файлови формати, пригодени специално за AM).

Списъкът: Топ 10 от начинаещо до професионално ниво са:

1. TinkerCAD

Това е онлайн приложение за 3D дизайн. То е насочено към начинаещи. Произхожда от Autodesk. Софтуерът разполага с интуитивна концепция за изграждане на блок, която позволява да разработвате модели с набор от основни форми. Онлайн софтуерът предлага библиотека от милиони файлове, които потребителите могат да използват, за да намерят форми, които им подхождат най-добре и да манипулират с тях, както желаят. Освен това има пряко взаимодействие с печатните услуги на трети страни. Това е доста опростена програма и ще има ограничения в някои дизайни. Тя обаче е насочена най-вече към хора, без опит с 3D моделиране.

Топ 10 най-добър CAD софтуер за всички нива. TinkerCAD.
Топ 10 най-добър CAD софтуер за всички нива. TinkerCAD.

2. FreeCAD

FreeCAD е напълно безплатен параметричен инструмент за 3D моделиране. Той е с отворен код и позволява да проектирате обекти от реалния живот с всякакъв размер. Параметричният компонент улеснява редактирането. Може да отидете във вашия модел и да промените параметрите, за да получите друг модел. Този софтуер не е предназначен за професионални цели, но е добро средство за обучение. Опциите, които предлага са основни, но добра отправна точка, когато нямате опит.

FreeCAD.
FreeCAD .

3. BlocksCAD

Този 3D софтуер е създаден специално за образователни цели. Разработването му се извършва така, че по-късно всеки да може да използва OpenSCAD, по-професионален CAD софтуер. Командите за развитие на обектите и техните преобразувания са представени с цветни блокове, напомнящи добре познатите строителни играчки, LEGO. Кодът на BlocksCAD е напълно съвместим с този на OpenSCAD, така може да дадете на моделите си последно докосване. Експортните формати могат да са OpenSCAD или STL.

BlocksCAD.
BlocksCAD.

4. Creo CAD

Софтуерът Creo CAD е един от лидерите на пазара в продуктовия дизайн. Той е разработен от Parametric Technology Corporation, преди повече от 30 години. Крео интегрира много функционалности като термично, структурно, движение, параметрично и свободно генериране на повърхности и директно моделиране. Това е цялостен инструмент, идеален за адитивно производство. Той ще ви позволи да извършите всичките си изчисления за оразмеряване, докато моделирате своята крайна идея. Последната версия на Creo 5.0 е пусната през 2018 г. и разполага с подобрен потребителски интерфейс, преработен за по-добро управление.

Creo CAD.
Creo CAD.

5. Fusion 360 °

Fusion 360 е базирана 3D CAD програма. Тя е уникална, с това, че използва силата на възможностите в по-сложни проекти. Предимство на платформата Fusion 360 ° е, че съхранява цялата история на модела, включително всички промени. Съдържа множество опции за дизайн, включително моделиране на свободна форма, плътност и центриране. Работи на множество платформи и позволява на потребителите да имат достъп до информацията си, където поискат.

Fusion 360 °.
Fusion 360 °.

6. SolidWorks

Използват се от професионални 3D дизайнери. Те са параметричен модел на базата на черти. Софтуерът включва широк спектър от функции като инструменти за валидиране дизайна и инженеринга. Използват се предимно в промишлени обекти. Представляват практичност детайли. Една от техните особености е, че за разлика от много други софтуери, имитира криви, чрез леко наклонени плоски структури, SolidWorks използва система от NURBS. Тази система позволява да се създават много детайлни кривини. Освен това, вместо полигонално моделиране, използва размерна скица, така че преоразмеряването да стане далеч по-малко. Съществува и един недостатък. Той е в това има ограничената възможност за импортиране.

SolidWorks – том 1: Овладяване на Мат Ломбард е пълен справочник на SolidWorks, който със сигурност ще бъде много полезен както за всички начинаещи, така и за напредналите. Цената на наръчника е 33,00 лева! КУПИ СЕГА!

SolidWorks.
SolidWorks.

7. AutoCAD

Софтуерът AutoCAD от Autodesk е един от първите CAD софтуер, пуснати на пазара през 1982 г.. Това го прави много утвърден CAD софтуер в индустриите. Въпреки че AutoCAD е популярен и широко използван, в общността на 3D печат популярността му напоследък намалява според анкетата на i.materialise, Много потребители посочват, че въпреки факта, че е идеален за 2D чертеж, той не е най-лесният за използване при 3D моделиране. Софтуерът е насочен към професионалисти с опит в програмирането на модели алгоритмично. 3D моделите могат лесно да бъдат преобразувани в STL файлове за 3D печат.

AutoCAD.
AutoCAD.

8. CATIA

CATIA решението е разработено за собствените нужди на Dassault Aviation. Това е нещо повече от обикновен CAD софтуер, тъй като е и мултиплатформен софтуерен пакет за CAD, CAM (Computer Aided Manufacturing), CAE (Computer Aided Engineering) и други. Захранва се от платформата 3DEXPERIENCE на Dassault Systèmes. CATIA иновации на продуктовия дизайн и опит, чрез интегриране на различни подходи в проектирането и разработването на продукти, което дава възможност на множество дисциплини да използват съществуващите си инструменти, през етапите на процеса в разработване на продукти. Следователно софтуерът е много полезен за индустриални и креативни дизайнери, механични инженери и системни архитекти. CATIA осигурява среда за 3D дизайн, която дава възможност онлайн на заинтересованите страни да споделят дизайни на продукти и да си сътрудничат за моделиране на продукти.

CATIA.
CATIA.

9. OpenSCAD

OpenSCAD е безплатен CAD софтуер с отворен код, насочен в създаване на солидни 3D модели. Подходящ е за опитни потребители, които търсят платформа за своя проект. Характеризира се още конструктивната плътна геометрия (CSG) и екструдиране на 2D очертания. Този софтуер е интуитивен за кодери / програмисти. Той е чудесен за прости форми, които вече са дефинирани параметрично. Създаден е изцяло и базиран на езика на описанието. Програмата, обаче няма да е интуитивна за всички.

OpenSCAD.
OpenSCAD.

10. NURB

Компанията, която стои зад този софтуер, го предлага на пазара като най-универсален 3D-модел в света. Това е комерсиална 3D компютърна графика и CAD софтуер. Програмата използва точен и математически модел, известен като NURB. Последният от своя страна, позволява да се манипулират точки, криви, мрежи, повърхности, твърди частици и други по всякакъв начин. Силната точка на Rhino3D е широката гама от дизайнерски характеристики. Тя предлага голяма гъвкавост при създаването на сложни 3D модели. Много потребители смятат, че софтуерът е труден за научаване и ще отнеме много практика за овладяването му. Съобщава се също, че не е най-точният софтуер при улавяне на потребителските намерения.

Топ 10 най-добър CAD софтуер за всички нива. NURB.
Топ 10 най-добър CAD софтуер за всички нива. NURB.

Познавайки тези топ 10 за най-добър CAD софтуер за всички нива и 3D печат може да изберете само най-доброто за своите малки и големи проекти!

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *