Какво е 3D моделиране и за какво се използва?

3D моделиране е техника в компютърната графика. Тя служи за производство на 3D цифрово представяне на всеки обект или повърхност.

Как се започва с 3D моделиране?

Дизайнер използва специален софтуер за манипулиране на точки във виртуално пространство. Тези точки са наричани върхове. С тях, той образува мрежа: колекция от върхове, които оформят обект.

Тези 3D обекти могат да бъдат генерирани автоматично или създадени ръчно. Това става, чрез деформиране на мрежата или по друг начин за манипулиране на върхове. 3D модели се използват за различни медии, включително видео игри, филми, архитектура, илюстрация, инженеринг и търговска реклама.

Процесът на 3D моделиране.

Процесът на 3D моделиране произвежда цифров обект. Този обект е способен да бъде напълно анимиран, което го прави съществен процес за анимация на персонажи и специални ефекти. Ядрото на модела е мрежата, която най-добре описва колекция от точки в пространството.

Как се моделира 3D анимационен герой?

Какво е 3D моделиране и за какво се използва?
Какво е 3D моделиране и за какво се използва?

В тази точка се картографират 3D решетка и се съединяват като многоъгълни форми. Най-често, това става с триъгълници или четириъгълници. Всяка точка или връх има свое собствено положение, върху решетката и чрез комбиниране на тези точки във форми се създава повърхности на обект.

Моделите често се изнасят в друг софтуер и се използват най-вече в игри или филми. За някои програми 3D моделиране е разрешено т.е. може да моделирате в самата програма. Използва се в създаване на 2D изображения с помощта на процес, наречен 3D визуализация. Тази техника е фантастична за създаване на хиперреалистични сцени, използвайки сложни алгоритми за осветление.

3D моделиране в действие.

3D моделирането е неразделна част от много творчески кариери.

Инженерите и архитектите го използват за планиране и проектиране на работата им. Аниматорите и дизайнерите на игри разчитат на 3D моделиране, за да реализират идеите си. Днес, почти всеки холивудски блокбастър използва 3D моделиране за специални ефекти. По този начин, намалява разходите и ускорява производството.

Поради високата им стойност, в онлайн пространството има обширен пазар на 3D модели.

Ученето на 3D моделиране може да бъде предизвикателство. Много от програмите са сложни. Принципите на доброто моделиране се базират на фундаментални умения за изкуство.

Тези с опит в рисуването и скулптурата ще усетят процеса като по-лесен. На тях ще им е нужно по-малко време да се научат да моделират.

Как работи 3D моделирането?

Дизайнера обикновено започва с генериране на някакъв вид примитиви като куб, сфера или равнина. Примитивата е само начална форма, за да започнете моделиране.

За 3D моделирането винаги е добра идея да се стартира с прости неща и да се работи към сложните детайли.

В заключение:

3D моделирането е съществена част от съвременния дигитален медиен пейзаж.

Наред с това е вълнуващо и възнаграждаващо средство за художествено себеизразяване. Въпреки че, често за начинаещите действа обезсърчаващо, нарастващият набор от уроци и учебни ресурси помагат много. Благодарение на тях, днес повече от всякога е по-лесно да научите 3D моделиране от нулата. Сега е идеалното време да започнете вашето собствено пътуване в 3D формат и да реализирате уникални идеи.

Ако имате опит или тепърва навлизате в света на този тип технологии в частност SolidWorks искате да се научите или да усъвършенствате вашите умения за 3D моделиране и 2D чертежи и да надградите над тях, то това ръководство SolidWorks: Овладяване Т.1 е перфектното нещо за вас. Цената му е 33,00 лева като получавате над 550 страници качествено съдържание и подробни обяснения за работата с програмата за 3D моделиране и 2D чертежи SolidWorks. КУПИ СЕГА!

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *