Какво ще е бъдещето на 3D принтирането

Макар че започнахме и посрещнахме новата 2021 година с много надежда, пандемията остава факт и се отразява във всяка една сфера от живота ни. Прочетете в статията повече за бъдещето на 3D принтирането.

Наред с това обаче трябва да отбележим, че навлизаме в четвъртото десетилетие на 3D печата, а това определено ни тласка към нови хоризонти за развитие. Поради това и експертите са на мнение, че адитивното производство дава възможности на хората да направят по-добър избор. Всичко това се дължи на способността им да създават радикални решения за нестихващите предизвикателства.

Все пак целта на технологиите е да създават неща, които по друг начин не могат да се произведат. Ето защо и в тази статия ще засегнем именно бъдещето ѝ, защото машината ще стане все по-срещана в ежедневието ни.

Какви промени могат да се очакват?

За да преминем към съществената част, трябва да се запознаем с основите. Най-общо казано триизмерното принтиране е процес, при който се използват цифрови файлове, за да се създадат реалистични обекти (Какво е 3D принтиране?). Като цяло самата техника е уникална сама по себе си и се различава доста от останалите производствени методи.

Днес устройството е толкова удобно, че можете дори да го използвате от уюта на дома си. Достъпността, както при употребата, така и при закупуването се комбинират, за да стимулират въздействието на техниката в множество сфери. Ето и къде се очакват да настъпят най-много промени:

  • Работническата класа
  • Бизнес взаимоотношенията
  • В различните общества.

Вече ясно се вижда, че има изменение на работническата сила в повече институции за масово производство. Глобализацията на обществото води до покачване в търсенето на работни места дори и за позициите с ниско заплащане.

Тази тенденции се дължи на автоматизацията, която все по-трудно прави откриването на стабилна и доходоносна работа в конкретния сектор. С помощта на 3D принтерите обаче това не изглежда така, тъй като те ще допринесат за откриването на много свободни позиции.

Същото можем да кажем за големите и бизнеси и обществата. Предстоят не малко изменения в техните производствени разходи, създаване на прототипи и транспорт. При потребителите пък е напълно възможно да се зароди ново поколение новатори.

Посоката, към която сме тръгнали е доста обнадеждаваща и само времето ще покаже дали всички промени ще са от полза или не. Прочетете повече за това Какво е Индустрия 4.0: Същност и принципи.

Какво ще е бъдещето на 3D принтирането
Какво ще е бъдещето на 3D принтирането

Какви са следващите стъпки при 3D принтирането?

Отговорът на този въпрос може да бъде много относителен, но след като настъпят промените, които описахме по-горе, следващите етапи ще зависят главно от развитието на машината, изискванията за безопасност и законовите разпоредби.

Ако погледнем с перспектива, сегашните предложения, които се категоризират като експериментални, то в бъдеще ще се превърнат в едни от масовите търсени единици.

По отношение на развитието едва ли то би било в застой. Принтерите имат много предимства, за да се застъпят в производствения сектор и могат да променят много нещата по отношения на технологичните логистики. Като следваща стъпка могат да се маркират опитите да се открият по-екологични материали, които да щадят околната среда. С напредването на технологиите е напълно възможно да използваме за производство стъкло, мазилка, керамика, които да бъдат основен материал за работа от самата машина.

Значението им е важно, тъй като някои използват по-малко топлинна обработка, което намалява консумацията на енергия от принтерите. Така системата ще бъде по-икономична, а потребителите ще бъдат по-ентусиазирани за опазването на околната среда.(Процеси в 3D принтиране.)

Какви нови технологии се развиват в момента?

С течение на времето триизмерното принтиране доказа, че може да бъде използвано не само за създаването на прототипи, но дори и за крайни детайли, които да са насочени към купувача. За масовото производство обаче повторяемостта и мащаба са от ключово значение. Поради това през последните няколко години този вид принтиране се индустриализира напълно и това премеждие беше преодоляно.

Тенденцията по приемането на технологията набра доста позитиви. Тя се приема добре в космическия, автомобилния и дори медицинския сектор (Какво определя огромното значение на 3D принтирането в автомобилната индустрия). Все пак не всички технологии имаха този късмет и в някои сфери строителството и електрониката, при които все още има по-бавна интеграция.

Разбира се, това няма да остане дълго така, тъй като в момента има рязко покачване в тяхното взаимодействие. За пример можем да посочим 3D принтерите в строителството. За пример можем да посочим датската компания COBOD. Тя представя план на триетажна сграда, която е изградена с триизмерно отпечатани стени и това е първият апартамент в света, който има такава конструкция.

Какво ще е бъдещето на 3D принтирането
Какво ще е бъдещето на 3D принтирането

Кои области ще зависят от него или ще изчезнат?

3D принтирането се появява за първи път преди 30 години и ако тогава не е представлявало интерес, то в днешно време определено не е така. Технологията се основава върху производството на продукти, които са полезни за потребителите. В този ред на мисли в бъдеще някои области могат напълно да зависят от нея.

Ето и какви са положителните страни:

  • Положително въздействие върху околната среда.
  • Подобрение на производството на стоки особено в сферата на дизайна и времето на производство.
  • Усъвършенстване в медицинската сфера по време на операции.
  • Нови възможности в областта на образованието.

Това са само малка част от областите, в които може да се приложи триизмерното принтиране. Така например, може да го видите в хранителната индустрия, производството на различни стоки, автомобилната индустрия, както и в строителството. Някои сфери може би ще бъдат засегнати от новостите. Това обаче не би трябвало да ни притеснява, тъй като адаптацията към новото ще е ключов момент.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *