Стереолитография (SLA) и цифрова светлинна обработка (DLP)

Въведение.

В днешната статия ще опишем подробно, какво означава SLA и DLP, какви са техните предимства и всичко останало.

Стереолитографията (SLA) е технология за 3D принтиране, благодарение на която се създават триизмерни обекти. Тя работи с фотополимери и ултравиолетова светлина. Полимерите имат свойството да променят състоянието си под въздействието на лазерните UV лъчи – от течни стават твърди.

Стереолитографията е патентована в средата на 80-те години. Тя е предпочитана и до днес в различни отрасли, тъй като сравнително бързо и изключително прецизно може да възпроизведе почти всеки зададен модел.

Как работи SLA?

Реализацията на крайния продукт е резултат от предшестващи сложни процеси, началото на които е създаването на 3D изображение чрез софтуер за компютърно проектиране (CAD). Изработва се STL файл, който представлява генерираната геометрия на предмета (без цвят, текстура и др.). Обектът се нарязва виртуално на тънки слоеве, дебелината на които е между 0.05 и 0.13 милиметра. Всеки милиметър съдържа в себе си няколко слоя. Това спомага за изграждането на гладката повърхност на триизмерния елемент, както и за прецизната му изработка.

При стереолитографията се използват течни фотополимери. Реалният модел се извайва слой по слой, като полимерът се втвърдява посредством лазерната светлина. Наслагването на множеството слоеве, пресъздаващи вече готовия компютърен дизайн, реализира триизмерния обект.

Предимства на SLA.

Сред предимствата на стереолитографията са:

– Възможността да се изработват прецизни детайли с идеално гладка повърхност.

– Гъвкавостта на готовите предмети.

– Размерът на елементите – те могат да са съвсем малки, а това допринася за използването им в много и различни отрасли.

– Бързата изработка – времето за създаване на триизмерните обекти варира, но дребните детайли могат да бъдат готови за няколко часа. Колко продължителен ще бъде процесът, зависи от големината на предмета, както и от броя лазерни глави на принтера.

Стереолитография (SLA) и цифрова светлинна обработка  (DLP)
Стереолитография (SLA) и цифрова светлинна обработка (DLP)

Приложение.

Посредством стереолиографията се създават елементи с различна големина, които имат широко приложение в дизайна, бижутерията, търговията, маркетинга, медицината, зъботехниката, машиностроенето, архитектурата, авиацията и др. Към днешна дата употребата на 3D технологията за изработка на елементи за слухови апарати и дентални импланти се превръща в норма.

SLA е предпочитана за създаване на допълнителни детайли, резервни части, серийни предмети, а по-рядко – за крайни продукти.

Цифрова светлинна обработка – DLP.

Цифровата светлинна обработка (наричана още Digital Light Processing – DLP) наподобява технологията стереолитография. Въпреки сходствата, те не са идентични. Разликите се наблюдават в източника на светлина, размера на принтерите (устройствата за DLP технологията са по-големи), както и в процеса на създаване на триизмерните обекти.

Начин на работа.

Общото и при двата метода на работа е използването на фотополимери. Основното различие е в източника на светлина. При DLP технологията той е конвенционален – LED прожектор например. Обработката на фотополимерите не става посредством ултравиолетов лазер, а с помощта на прожектора. Полимерите се втвърдяват от горната към долната част и така сякаш обектът „изплува“.

И тук, както в SLA технологията, се образува модел, който се нарязва виртуално на малки слоеве, за да бъде създаден крайният обект.

Предимства на DLP.

Предимствата на цифровата светлинна обработка са:

– Бързина при създаване на детайлите – възможно е да отнеме няколко секунди.

– Здравина на елементите.

– Икономичност – технологията употребява по-малко материали в сравнение с други, подобни на нея. Прожекторите са с по-ниска цена от лазерите, използвани при SLA. Това е предпоставка и за по-ниската себестойност.

Стереолитография (SLA) и цифрова светлинна обработка  (DLP)
Стереолитография (SLA) и цифрова светлинна обработка (DLP)

Приложение.

Изработените от DLP технология елементи се употребяват в различни отрасли – бижутерия, медицина, зъботехника и много други. Моделите могат да бъдат използвани за резервни части, могат да са продукти в ограничени серии и др.

За финал.

В днешната статия описахме какво представляват тези два процеса на 3D принтиране (SLA и DLP). За да получавате повече информация може да се абонирате за нашия безплатен мейл бюлетин.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *