Въведение: Как да използваме Revolved Cut в SolidWorks?

В днешната статия ще опишем подробно как да използваме опцията за моделиране Revolved Cut в SolidWorks.

Revolved Cut е функция в SolidWorks за обработка – отнемане (или премахване) на материал от 3D модел чрез „въртене“. Ако следвате стъпките би трябвало да няма проблем при създаването му. Ако искате да уголемите изображенията просто цъкнете върху тях.

Приключихме с краткия увод и даваме по същество. За нашата цел ще ни е необходим предварително направен 3D детайл. Ние ще използваме ротационно симетричен 3D модел направен в CAD среда, SolidWorks.

След като сме стартирали програмата и сме отворили 3D модела, като за начало трябва да изберем равнина (Plane) в която да направим скица, след което да я обработим. В случая избираме „Front Plane“, кликаме с десен бутон на мишката стартираме режим скица „Sketch“.

Стартираме режим "Sketch".
Стартираме режим „Sketch“.

Позиционираме детайла с цел по-лесна работа и избягване на грешки. Това става от менюто горе малко над работната зона в CAD среда. Кликаме изгледа на 3D модела да бъде „Front“.

Позициониране на 3D модел.
Позициониране на 3D модел.

Правим си конструктивни линии и правим подобна скица:

Правим скица върху 3D модела.
Правим скица върху 3D модела.

За да направим детайла максимално оразмерен и да избегнем грешки в 3D модела кликаме върху най-горната линия на скицата, средната конструктивна линия (хоризонталната) и кликаме върху най-долната линия. След което в прозореца в ляво маркираме да бъдат симетрични.

Симетрични линии.
Симетрични линии.

Сега е ред да оразмерим нашата скица, за да има завършен вид и да не ни създава бъдещи проблеми. За целта си стартираме вече познатото меню за „Smart Dimension“ в SolidWorks.

Оразмеряване на скицата "Sketch" в CAD среда.
Оразмеряване на скицата „Sketch“ в CAD среда.

Оразмеряваме скицата 30 х 5 и тя трябва да изглежда по този начин: ВНИМАНИЕ: След като сме оразмерили и сме задали линиите да са симетрични не е желателно да има линии оцветени в синьо. Това означава, че скицата не е напълно дефинирана и може да създаде проблеми в 3D модела.

Размери на скицата в SolidWorks.
Размери на скицата в SolidWorks.

Докато сме все още в режим скица отиваме в менюто „Features“ и избираме опцията „Revolved Cut“.

Revolved Cut в SolidWorks.
Revolved Cut в SolidWorks.

В ляво на екрана се отваря менюто на самата опция. В първата графа CAD продукта SolidWorks иска да зададете ос на въртене. Това е оста по която ще се отнема материал. Избирате удебелената със синьо конструктивна линия (вертикалната) и оставяме всичко друго, така както е зададено. Кликаме върху зеленото тикче и сме готови.

Изпълнение на Revolved Cut в 3D модел.
Изпълнение на Revolved Cut в 3D модел.

След изпълнението на функцията Revolved Cut в 3D модела, дървото от лявата страна на работната зона би трябвало да изглежда така:

Дърво в CAD среда след моделиране на Revolved Cut.
Дърво в CAD среда след моделиране на Revolved Cut.

Ако сте изпълнили нещата до тук, би трябвало вече да имате готов 3D модел на детайл с обработка отнемане на материал, чрез Revolved Cut. Той трябва да изглежда така в завършен вид:

Завършен вид на 3D модел с обработка.
Завършен вид на 3D модел с обработка.

В тази статия „Въведение: Как да използваме Revolved Cut в SolidWorks?“ научихте, че лесно и бързо може да направите обработка отнемане на материал чрез „въртене“ от предварително направен 3D детайл в SolidWorks.

При възникнали въпроси може да оставите коментар или да се свържете с нас, чрез контактната форма.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *