Въведение: Как да използваме Pattern в SolidWorks? Част 1.

В статията днес ще опишем подробно как да използваме Pattern в SolidWorks.

Pattern е опция за „размножаване“ на даден компонен или на направен предварително „Feature“ (функция) в 3Д, като отвори, обработки, фаски и т.н. Може да бъде размножавано по линия, по окръжност, в скица, да бъде огледален образ, таблично размножаване, както и така нареченото „Driven Pattern“. Ако следвате стъпките би трябвало да няма проблем при създаването му. Ако искате да уголемите изображенията просто цъкнете върху тях.

Приключихме с краткия увод и даваме по същество. Ние ще се спрем на Linear Pattern и на Circular Pattern или така нареченото линейно и по окръжност размножаване в 3Д.

Като за начало ще си моделираме 3Д на детайл който ще кръстим „Плоча“. За целта стартираме SolidWorks, стартираме менюто за направата на 3Д модел (Part), избираме да работим във „Front Plane“ и правим следната скица, чрез „Rectangle“.

Стартираме със скица в SolidWorks.
Стартираме със скица в SolidWorks.

Оразмерете скицата, чрез вече познатият ви метод „Smart Dimension“. Размерите са 100 х 100 mm.

Оразмеряване на скицата.
Оразмеряване на скицата.

След като е оразмерена нашата скица е време да я превърнем в 3Д.

За целта докато сме още в режим скица „Sketch“ влизаме в „Features“ и от там избираме „Boss Extrude“. В предишните статии разгледахме как да използваме „Boss Extrude“ в 3Д, но този път от полето „Direction 1“ ще изберем „Mid Plane“. Това означава, че ще се екструдира материал и в двете посоки. Кликаме зеленото тикче и сме готови с тази стъпка.

3Д в SolidWorks.
3Д в SolidWorks.

Следващото нещо, което ще направим е да направим отвор по средата на детайла.

Избираме си повърхнината на вече готовия 3Д модел, след което влизаме в режим скица „Sketch“ и правим окръжност в центъра с размери ⌀ 50. От „Feature“, избираме „Extruded Cut“. След което от „Direction 1“ избираме да мине през целия 3Д или така нареченото „Through all“. Кликаме отново зеленото тикче, за да потвърдим операцията.

Extruded Cut в SolidWorks.
Extruded Cut в SolidWorks.

Отново избираме повърхнината на 3Д модела и влизаме в скица за да направим отворите.

Режим скица в SolidWorks.
Режим скица в SolidWorks.

Правим окръжност с диаметър ⌀5 и на разстояние 10 mm. от края на нашата „Плоча“. Влизаме в „Extruded Cut“ и отново избираме „Through all“.

Обработка на отвор в 3Д.
Обработка на отвор в 3Д.

След като вече сме готови и с този отвор е време да направим размножаването или „Pattern“.

Маркираме от дървото в ляво последно направената обработка, след което влизаме в „Circular Pattern“.

Circular Pattern.
Circular Pattern.

Избираме ръб от обработения в началото отвор в центъра на детайла (удебелената синя линия), за ръб на въртене, въвеждаме, че искаме общо 4 отвора и да са през 90°. Кликаме зеленото тикче и сме готови.

Circular Pattern.
Circular Pattern.

Ако сте изпълнили нещата до тук, би трябвало вече да имате готов 3D модел на детайл с размножен отвор по окръжност през 90°, чрез Circular Pattern. Той трябва да изглежда така в завършен вид:

3Д с размножени отвори по окръжност.
3Д с размножени отвори по окръжност.

В тази статия „Въведение: Как да използваме Pattern в SolidWorks? Част 1.“ научихте, че лесно и бързо може да направите размножение на обработка по окръжност в 3Д детайл в SolidWorks. В част 2 на статията ще обясним подробно, как да използвате другата най-често използвана опция на Pattern, а именно „Linear Pattern“.

При възникнали въпроси може да оставите коментар или да се свържете с нас, чрез контактната форма.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *