Какъв монитор да изберем, в зависимост от предназначението му?

На пазара съществуват различни видове монитори, като разликите между тях могат да бъдат изразени чрез много показатели – цветово възпроизвеждане, яркост, скорост на реакция, размер на диагонала и други. Това, на какъв точно монитор да се спрем, зависи предимно от функцията, която сте му определили.

Монитор за сърфиране в интернет и използване на социалните мрежи

Ако използвате компютър единствено за да общувате в социалните мрежи и понякога да си пускате видеоклипове в YouTube, то тогава няма смисъл да се харчите за монитор с висока разделителна способност и допълнителни функции. Най-подходящи в случая ще са моделите, които разполагат с диагонал в диапазона 19-21 инча. По-малко от 19 инча не се препоръчва, освен ако наистина бюджетът ви е доста ограничен.

Пълна HD разделителна способност не е необходима, тъй като при такъв размер на диагонала въобще няма да забележите разликата между нея и HD.

Само при избор на съотношението на страните е по-добре да изберете 16:9, тъй като това е формата, в който се правят видеоклиповете. Най-просто казано, мониторът трябва да е правоъгълен, а не квадратен.

Монитор за работа в офиса

Тези модели имат приблизително същите характеристики, така че може да се поинтересувате от отзивите и разбира се, да отдадете предпочитание на модела, който най-много ви е харесал в магазина.

Ако не работите по някакви специфични задачи, изберете монитор, като този за сърфиране в Интернет. Но тъй като в офиса прекарваме минимум 8 часа пред компютъра, добре е да отчетете като плюс възможността на монитора за регулиране на ъгъла и височината му  – това е важно, за да не напрягате прекалено много врата си.

Други функции, също много полезни за здравето са например синият филтър, функцията антитрептене и антиотразителното покритие. След един дълъг работен ден очите ви няма да бъдат толкова уморени.

Какъв монитор да изберем, в зависимост от предназначението му?
Какъв монитор да изберем, в зависимост от предназначението му?

За анализатори, служители в сферата на технологиите, счетоводители и програмисти, които по принцип имат по- просторни бюра, са перфектни мониторите с съотношение на страните 21: 9 (UltraWide), тъй като са по-широки и дават възможност за наблюдение на по-голяма част от информацията.

Друга изключително важна функция е да може да завъртите монитора вертикално. Понякога е по-удобно да се работи точно така, особено, ако се занимавате с текстове и таблици. Може да се каже, че такава една функция е супер полезна за всички счетоводители, журналисти, адвокати, копирайтъри или пък редактори.

Колкото до по-високата разделителна способност, цветово възпроизвеждане или пък скоростта на реакция, ако не работите с някакви по-специфични неща, например графики, няма смисъл от тези екстри. Единствено може да оскъпите монитора, без това да ви донесе реална полза и да повиши по някакъв начин неговата функционалност.

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *