Какъв е живота на SSD дисковете?

Издръжливостта и жизнеспособността на SSD дисковете все още не са напълно установени и тествани. Това е така, защото те се появиха сравнително наскоро и все още са се провели достатъчно изследвания, които да покажат издръжливостта при различните натоварвания.

Но това не пречи да разгледаме някои плюсове и минуси на този вид твърди дискове.

SSD устройствата не съдържат движещи се части и това е огромен плюс. Магнитният диск и четящата глава, въртяща се с огромна скорост, да заместени от статични чипове за памет. От това следва, че физическите натоварвания излагат SSD дисковете на по-малък риск от HDD твърдите дискове. Твърдите устройства също са по-малко податливи на промени в околната среда, магнитни полета и т.н. 

Истинският бич на SSD дисковете се оказва прекъсването на тока или твърде високото напрежение. Най-често това са причините, водещи  до загуба на данни или повреда на цялото устройство.

Тъй като твърдите дискове са все още в начален стадий на разработка, вероятно ще отнеме доста време, преди да получим реалистична картина относно тяхната издръжливост.

Продължителността на живота на всеки отделен блок с флаш памет в SSD е ограничена от определен брой информационни цикли за четене.

Тоест, данните в определено място в паметта могат да се съхраняват ограничен брой пъти. Най-много това зависи от вида и качеството на самата флаш памет. Самото количество е не по-малко от няколко хиляди цикъла, а на някои SSD устройства достига десетки хиляди цикли на четене или  запис. Това твърдение може и да не звучи толкова обнадеждаващо, но всъщност не представлява голям проблем за съвременните SSD устройства. За разлика от конвенционалните HDD дискове, които записват нови данни в най-близкия безплатен клъстер, SSD дисковете използват специална система за изравняване износването на флаш паметта. Необходимо е всеки блок памет да се използва равномерно, тоест всеки блок получава равномерно натоварване.

Ако вашият SSD презаписва десетки гигабайти данни на ден, дори и ако това се случва всеки ден, в продължение на няколко години, то дори и тогава скоро не бихте доближили до максимума брой цикли на пренаписвания. Но да предположим хипотетично, че това се случи – в такъв случай паметта на устройството ще продължи да е годна за четене и това означава, че съвсем лесно можете да запазите необходимите данни и да ги прехвърлите на друг носител.

Какъв е живота на SSD дисковете?
Какъв е живота на SSD дисковете?

От всичко по-горе следва, че твърдите дискове на SSD са наистина перфектни в ролята на системно устройство. Tе предлагат огромно увеличение на скоростта на зареждане на операционната система и на офис програми – особено тези, за които се изисква високоефективни компютри.

Също така си струва да инсталирате новите игри на SSD дискове. Именно те са тези, които постоянно изискват зареждане и съответно разтоварване на големи обеми информация.

От този линк: https://bit.ly/2HWsKJz може да си закупите уникален Твърд диск KINGSTON SSD SA400S37 120GB от Тopmarket.bg на цена 69,00 лева. Така сподпомагате развитието на платформата пък и получавате това което желаете на добра цена 😉

Ако статията Ви е харесала, може да я споделите с приятели.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *